На фона на усилията на правителствата в цяла Европа да ограничат появата на нови случаи на коронавируса, ето кои са засегнатите страни, къде има починали от епидемията и докъде стигат предпазните мерки, съобщава БГНЕС.

ИТАЛИЯ
С 14 смъртни случая и 528 заразени Италия е най-тежко засегнатата от огнището на COVID-19 европейска държава. Тя също зарази много други страни, след като техни жители се завърнаха у дома след пътуване в засегнатите от инфекция райони на Северна Италия.
Израел от днес забрани влизането на чужди граждани, които пристигат с полети от Италия, за да овладее разпространението на вируса.

ГЕРМАНИЯ 
В Германия са заразени 26 души. Четиринадесет от 26-те работят в Бавария и са заразени от колега, който се върнал от Китай. Няколкостотин души са под карантина в домовете си.

ФРАНЦИЯ 
Досега Франция регистрира 18 инфекции и 2 смъртни случая и призова своите граждани да отложат пътуванията си до точките на огнището в Северна Италия.

Студентите, които се връщат от Китай, Сингапур, Южна Корея и италианските региони Ломбардия и Венето, са помолени да останат у дома две седмици след завръщането си.

ИСПАНИЯ 
Испания е регистрирала 17 случая – 15 от тях от понеделник. Дванадесет са свързани с Италия. Те включват четирима италианци, посетили Тенерифе на Канарските острови. Хотелът, в който са отседнали, е поставен под карантина.

В континенталната част на Испания са регистрирани три случая, включително един мъж в тежко състояние в района на Мадрид.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ 
Засега Великобритания регистрира 15 случая, включително два, обявени днес: единият пациент е бил в Италия, а другият в Тенерифе. Правителството поиска пътниците, които се връщат от засегнатите райони в Северна Италия, Китай, Южна Корея и Иран, да се изолират и да информират властите.

ШВЕЙЦАРИЯ 
Швейцария е регистрирала 4 случая от вторник, включително мъж, заразен близо до Милано.

РУСИЯ 
Двама заразени китайски граждани са лекувани в Русия, която също евакуира и постави под карантина осем пътници от круизния кораб „Diamond Princess“, от които трима са с положителни проби.

АВСТРИЯ 
72-годишен мъж от Виена е с положителни резултати, което го прави третият случай в Австрия след италианска двойка, и двамата на 24.
Хотелът в Инсбрук, където жената от двойката е работила като рецепционистка, първоначално беше затворен, но мярката беше отменена във вторник след тестове. Австрия призова своите граждани да избягват да посещават засегнатите райони в съседна Италия.

ХЪРВАТИЯ 
Трима души са заразени с вируса, включително млад мъж, който наскоро е бил в Италия, и брат му. Трети случай бе регистриран в сряда – мъж, който работи в италианския град Парма.

ГЪРЦИЯ 
Гърция обяви 3 случая – всички гърци, които наскоро се завърнали от Северна Италия.
Атина съобщи за първия заразен в сряда, жена на 38 години. Днес бяха обявени още две, включително 10-годишно дете.
Властите отмениха карнавалните тържества, планирани за този уикенд.

ФИНЛАНДИЯ 
Две вирусни инфекции бяха потвърдени в сряда – китайски турист в Лапландия и втори случай на финландски гражданин, който наскоро посетил Северна Италия.

ШВЕЦИЯ 
Засега са регистрирани два случая. Единият е регистриран в края на януари: жена, посетила Ухан, китайския град, където вирусът се появи през декември. В сряда бе обявена втора инфекция – при мъж, който се върнал от Северна Италия.

БЕЛГИЯ 
Един случай беше регистриран – белгийски гражданин, евакуиран от Ухан в началото на февруари.

ДАНИЯ 
Дания обяви първия си случай днес – мъж, който се върнал от ски пътуване до Северна Италия. Съпругата и синът му са с отрицателни тестове. Той е описан като незастрашен и семейството е под карантина в дома си.

ГРУЗИЯ 
Грузия в сряда обяви първия потвърден случай на новия коронавирус в региона на Южен Кавказ.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ 
Регистриран е един случай – жена, която наскоро се завърнала от Италия.

НОРВЕГИЯ 
Норвежките здравни власти обявиха в сряда първия случай на новия коронавирус в северната нация при човек, който се завърнал от Китай миналата седмица. Пациентът не е в опасност.

РУМЪНИЯ 
Румъния съобщи за първия си случай в сряда – мъж, който е бил в контакт с италианец, посетил страната миналата седмица.