Най-много англичани, заселили се в България, избират да живеят в района на Велико Търново. Това сочат данните на британското посолство у нас, предаде в. "Борба".


Привлечени от красивата природа, добрия климат, очарованието на крепостта Царевец и другите културно-исторически забележителности около старата столица, чужденците хвърлят котва тук и остават за постоянно.

Един от тях е Анди Тървър, който служи за мост между двете държави, тъй като работи като брокер и е успял да помогне на стотици свои сънародници да се сдобият с имот в региона.

Англичанинът пристига в старата столица преди 14 години, след като продава бизнеса си във Великобритания. Установявайки се тук, основава фирма, купува няколко имота, ремонтира ги и след това ги продава.

Това било началото на брокерската му кариера, която оценява като изключително успешна, защото осъществил над 450 сделки. Работи основно с чужденци, които също като него успели да прозрат потенциала на Велико Търново като отлично място за живот и реализация.

„Чужденците най-вече купуват имоти по селата. Когато някой си взима имот в града, то това е с цел бизнес инвестиция – да го дава под наем или за да идва от време на време до града, но постоянният адрес на чужденците е в селата“, коментира емигрантът.

По думите му много негови сънародници се възползват от опцията за ранно пенсиониране на 50 години, идват насам, за да се порадват на спокоен живот, чист въздух, хубава храна и къщи, каквито не могат да си позволят на Острова.

Младите пък се решават на тази крачка, защото осъзнават, че след време заради Брекзит ще е далеч по-трудно да се преместят. Твърди, че за тях е важно просто да има интернет, за да могат да работят от разстояние и така да поддържат добър стандарт на живот. В областта те могат да си позволят страхотен имот, за който в родната им страна ще трябва да се трудят десетилетия.

Средната възраст на новодошлите е 44 – 55 години.

Тървър смята, че старата столица и прилежащите й села стават все по-предпочитано място от хора от различни националности. Пристигането им в малките населени места пък е чудесен начин за справяне с обезлюдяването.

Новите жители успяват да привлекат още чужденци и така в един момент се оказва, че в някои райони присъствието на другоземци представлява 30 процента от общото население.

„Тази година продавах имоти на германци, швейцарци и французи. Случвало се е да работя и с американци и канадци“, допълва той.

Анди обаче отчита негативното влияние на пандемията и върху неговия бизнес. Обикновено реализира годишно 40 – 50 сделки, но през 2020 г. броят спаднал до 25. Прогнозира това да продължи и през настоящата година заради Брекзит.

„Пандемията попречи на много хора да се установят тук. Правилата за британците се промениха заради напускането на Европейския съюз. Сега сънародниците ми се нуждаят от виза, за да останат тук повече от 50 дни“, коментира той.

Британецът се чувства удовлетворен от живота в областния град и няма намерение да търси щастие в друга локация.