Протестно шествие срещу ежегодното провеждане на Луковмарш под надслов "Без нацисти по улиците ни!" ще се състои в София. Шествието ще тръгне в 14 часа на 12 февруари от пилоните пред НДК и се явява контрапротест на предстоящия следващата неделя - в деня на обесването на Васил Левски, Луковмарш, съобщава Канал 3.
Организаторите на шествието заявяват, че то е гражданска инициатива, която се противопоставя на Луковмарш, тъй като го счита за свободна демонстрация на нацизъм и фашизъм по улиците на София. Луковмарш е факелно шествие в почит на ген. Христо Луков – спорна личност от българската история, лидер на Съюза на българските национални легиони, който работи за установяване на фашистки режим в България, разпространява ксенофобски и антисемитски идеи, упражнява етническа, религиозна и политическа репресия и апелира за предаване на българските евреи в концлагери.
 

Организаторите на шествието "Без нацисти по улиците ни!“ заявяват още, че срещу все по-осезаемата ксенофобска и расистка реторика, срещу демонстрациите на омраза в публичното пространство и срещу безнаказаните физически нападения от страна на крайнодесни привърженици трябва да бъдат взети по-категорични и ефикасни мерки. Гражданската инициатива срещу Луковмарш заявява позиция срещу възхода на ксенофобски и расистки настроения, прикрити зад маската на патриотизъм. Обществеността трябва да чуе един друг глас – този на човечността и солидарността. Срещу фашизма трябва да има съпротива, заявяват организаторите на шествието "Без нацисти по улиците ни!“.