Обновяването на тол системата ще се прави вече само нощно време, за да няма забавяне, каквото имаше тази сутрин. Това обяви Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

"По принцип има някои актуализации, които вървят без спиране на системата - примерно вчера са направени 34 такива актуализации. Актуализацията от тази сутрин е с гарантиран даунтайм от 10 минути, но поради едни или други причини той се удължи до 43 минути.

Правим анализ защо се е удължил по процедура - този анализ ще ни покаже, ако имаме някаква необходимост от подобряване на самия механизъм за актуализация", допълни Асенов.

Тол системата функционира нормално, след като тази сутрин имаше временно прекъсване, увериха по-рано от АПИ.

Само за половин ден са купени над 20 хиляди маршрутни карти за над 270 000 лева. Очакванията са приходите от тол системата през втората половина на деня да са повече.

Шофьорите на тежкотоварни камиони, които влизат в България, могат да купят маршрутни карти за таксуване на база изминато разстояние от граничните контролно-пропускателни пунктове - на гише или на терминали за самообслужване, посочват от АПИ.

До момента има 16 заявления от общини за освобождаване на участъци от таксуване с електронна винетка. Едно заявление - от община Свищов, е оттеглено.

Заявленията трябва да се подават до края на март, поясниха от „БГ Тол“.