Арменак Хачикян /26 год/ и Добрин Тодоров /22 год/, разследвани за участие в организирана престъпна група, създадена да разпространява наркотици във Варна, ще останат в ареста, след като днес състав на Варненския апелативен съд потвърди определения на Окръжен съд Варна /ВОС/ от миналата седмица, с които и на двамата бе отказано изменение на мярката за неотклонение в по-лека. Хачикян и Тодоров са в ареста от края на юли тази година като обвиняеми за това, че от м.май до м.юли 2008 г. участвали в престъпна група за разпространение на наркотици във Варна.
Според апелативната инстанция ВОС правилно и законосъобразно е коментирал в мотивите си наличието на двете предпоставки по смисъла на НПК, които обуславят определянето на най-тежката мярка за процесуална принуда. Както първоинстанционният, така и въззивният съд не са разколебани в обоснования извод, че Арменак и Добрин са съпричастни към обвиненията за които се разследват. Събраните гласни доказателства разкриват как двамата и от други лица от престъпната група са принуждавали със сила, заплахи и бой други лица да продават амфетамини и марихуана. В дома на Арменак не бяха открити наркотични вещества, но от тайник в междустълбищното пространство на жилището, в което живее, полицаите бяха иззели марихуана и други вещи, по които са установили дактилоскопни следи от него. В жилището на Добрин пък беше открит човешки пръст, а показания сочат, че той е нанасял жесток побой на свидетели, които отказвали да продават дрога.
Въззивният съд потвърди и изводите на ВОС, че продължава да е в сила реалната опасност ако са на свобода двамата да се укрият от наказателно преследване или да извършат други престъпления. Въпреки чистото съдебно минало на Хачикян, който е реабилитиран по право, спрямо него има 8 заявителски материала за престъпления извършени от 2004 година насам и в повечето случаи за престъпления срещу личността. Тези факти апелативният съд коментира като лоши характеристични данни. Добрин е бил осъждан 5 пъти на пробация за това, че управлявал МПС без книжка и в някои от случаите карал след употреба на алкохол. До приключване на досъдебното производство остава малко време и съдът прецени, че ако са на свобода Хачикян и Тодоров могат да се опитат да повлияят на свидетели и да препятстват следствените действия.
Определенията на Варненския апелативен съд, с които бяха потвърдени арестите на Арменак Хачикян и Добрин Тодоров, са окончателни. /БЛИЦ