Царският довереник и юрист Асен Ошанов младее по американска рецепта. Това разказа днес в Ловеч негов довереник. Според него връстникът на Симеон Сакскобургготски, за когото се говори, че е най-стриктният иконом сред юристите и най-страстният песнописец сред финансистите, се поддържал в блестяща форма като следвал препоръката на американци медици всеки мъж над 50-те лазарника да се подкрепя ежедневно с парче шоколад и чаша червено вино, предаде кореспондентът на БЛИЦ.
Този своя тайна внукът на ловешкият ген. Димитър Фиков /1859-1932/, който разгромява като майор бандата на Яко войвода в Тетевенско през 1888-а, огласил пред свои познати в Ловеч през 1997 г. Тогава той се състезавал от листата на ОНС за депутат от 11-и Ловешки избирателен район, но загубил битката за парламента.
Към тази рецепта мъжът, който преди 7 години пое управлението на имуществото на семейство Сакскобургготски и издаде диск със свои хитове в изпълнение на Лили Иванова и Богдана Карадочева, се придържал и в момента.
Според запознати привързаността на Ошанов към монархията била онаследена именно от дядо му по майчина линия Димитър Фиков - един от първите генерали в армията на Фердинанд I. Царският офицер бил завършил Класно училище в Ловеч, а Военно - в София през 1879 г. По-късно изкласил Кишиневската военна академия заедно със Сава Муткуров и Данаил Николаев. Дал на отечеството 2 дъщери и шестима синове, от тях двама стават офицери на Борис III, а третият - личен адвокат на царя. Приятелят му ген. Николаев е едновременно кръстник на внука Асен и на престолонаследника Симеон.
Един от братовчедите на Асен по майчина линия - арх. Николай Фиков, бил сред проектантите на футуристичния град Бразилия. Той проектира и изгражда, и параклиса на царица Йоанна в Португалия. Бива и е единственият човек, който присъства на срещата на царицата с Желю Желев по време на посещението на президента в Португалия.
Всичко това обяснявало защо именно Асен Ошанов е избран през януари 1996 г. за главен координатор на организацията по завръщането на Симеон в България, а впоследствие - и за пръв юридически съветник на царя. - арх. Николай Фиков, е сред проектантите на футуристичния град Бразилия.
Той проектира и изгражда и параклиса на царица Йоанна в Португалия. Беше сред най-доверените й хора и е единственият човек, който присъства на срещата на царицата с Желю Желев по време на посещението на президента в Португалия.
Всичко това обяснява защо именно Асен Ошанов бе избран през януари 1996 г. за главен координатор на организацията по завръщането на Симеон в България, а впоследствие стана пръв юридически съветник на царя. От всичките си важни роднини Асен Ошанов най-много се гордеел с втората си братовчедка по бащина линия - Силви Вартан.
Гергана Димитрова, БЛИЦ