Твърдението, че се готви вдигане на корпоративния данък с 50% е пълна глупост и целенасочена лъжа. Това обяви на брифинг служебният финансов министър Асен Василев в отговор на брифинг на ГЕРБ.

„ОИСР публикува списък на 1 юли, в който ние с интерес откриваме, че фигурира България. Прави впечатление, че доста европейски държави не фигурират – Унгария, Ирландия, Естония.

Този списък е за държавите, които се съгласяват да повишат корпоративния данък на минимална ставка от 15%. В България корпоративният данък от години е 10%, за всички работещи това означава минимално 50% увеличение на данъка“, заяви кандидат-депутатът на ГЕРБ Александър Иванов.

Асен Василев определи изявленията на представители на ГЕРБ като опит на неспециалисти да коментират теми, които не разбират.

Данък печалба у нас остава 10%.

От ГЕРБ алармират: Служебното правителство на Радев повишава данъците с 50%!

По думите на министър Василев 139 държави са участвали в процеса, 130 са го подкрепили.

Твърденията на ГЕРБ че корпоративният данък ще се вдигне заради съгласието на служебното правителство с решението на Г-7 да се облагат с 15% световните корпорации, министър Василев определи като пълни глупости. "Това са целенасочени лъжи. Нито една българска компания няма да попадне в този обхват“, увери той.

"Този процес върви от поне четири години и ще продължи още толкова. Той трябва да бъде одобрен от ЕК, след което и у нас", каза още финансовият министър.

По отношение на плана за приемането на еврото у нас, Асен Василев заяви: „Указания вече могат да се видят в Плана за еврото, който вече е публикуван за обществено обсъждане. Този план бил чисто технически, оттук-нататък има един месец за обсъждане, заяви той. 

На въпрос за лихвите и депозитите, Василев обясни, че ще преминат в евро по съответните ставки. ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!