От Национална асоциация „Българско Черноморие“ ще заведем колективен иск по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди на гражданите и ще подадем сигнал по Наказателният кодекс за проверка дали овластените лица г-н Борислав Сандов, г-н Тома Белев, г-н Андрей Ковачев и г-н Радан Кънев имат виновност за жертвите от катастрофи в Кресненското дефиле.

Това се казва в открито писмо до медиите. Ето какво още съобщават от асоциацията:

От Национална асоциация „Българско Черноморие“ създадохме мейл адрес [email protected] на, който приканваме роднини и близки на загинали и пострадали от катастрофи в Кресненското дефиле да ни изпратят информация и да се включат в съдебният иск. Искът ще е по чл. 1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди , който гласи: „Държавата отговаря за вредите причинени от незаконосъобразни актове, действия или бездействие на техни органи и длъжностни лица".

Виновните за жертвите по най -опасният път в цяла Европа, трябва да понесат отговорността, независимо дали са държавни органи или физически лица. Всички, които с действие или бездействие носят вина за проваленото изграждане на магистралата през Кресненското дефиле трябва да отговарят за жертвите и ранените.

Изказваме съболезнованията си на близките на загиналите на 28.06.2022г. двама наши сънародници по "пътя на смъртта".

Чувстват ли се виновни за отнетите човешки животи:

- Сегашният министър на околната среда и водите в оставка, г-н Борислав Сандов, който наскоро заяви, че "кауза на живота ми от 20 години е да пазя биоразнообразието в Кресненското дефиле и няма да допусна магистрала да преминава там". Но не каза и дума, че по този път загиналите и ранени са стотици.

- Зам. министърът г-н Тома Белев ръководещ  Националния съвет по биологично разнообразие, който чрез създаване на административни хватки блокира и саботира приетите процедури по създаване на документацията за издаване на разрешения за изграждане на АМ Струма през Кресненското дефиле.

- Г-н Андрей Ковачев, настоящ съветник в Министерство на околната среда, който изпраща непрекъснато неверни информации до европейските институции с цел лобиране в полза на швейцарска компания.

- Г-н Радан Кънев, евродепутат от Демократична България. Той в колаборация със зелената партийна екокоалиция "За да остане природа в България"  в, която активисти са цялото сегашно ръководство на Министерство на околната среда и водите  ,се опита да прокара петиция през Европейският парламент за спиране на изграждането на АМ Струма през Кресненското дефиле.

Колективният иск ще бъде за значителна сума за да се научат държавните институции да работят в интерес на гражданите а не страхливо да се съобразяват със меркантилните интереси на псевдоеколози.

За горните лица би трябвало компетентните органи да се произнесат, дали носят наказателна отговорност, защото всеки трябва лично да отговаря за делата си.