Атанас Фурнаджиев е управител на една от най-устойчивите автомобилни компании в България - "Мото Пфое". Наред с това е и вицепрезидент на Българския футболен съюз. Потърсихме мнението му по най-актуалните теми в бизнеса и футбола. Ето как г-н Фурнаджиев отговори на въпросите на Ивайло Крачунов.
- Г-н Фурнаджиев, какво очаквате от новото правителство по отношение на взаимодействието му с бизнеса?
- Слава Богу, че вече имаме правителство. Вие знаете, че най-важното за бизнеса е да има стабилност. Заявката на кабинета за 4-годишен мандат е от изключително голямо значение за развитието на бизнеса, тъй като всеки един местен и чуждестранен инвеститор би искал да има надеждно управление с дългосрочна перспектива, за да могат да се планират инвестициите.


- На какво ниво са продажбите на нови автомобили в България в сравнение с Германия, Австрия и Швейцария?
- Българският автомобилен пазар бе засегнат може би най-сериозно от икономическата криза, която за радост отмина.

През 2008 г. продажбите на нови автомобили в страната достигна своя връх. Тогава бяха продадени около 55 000 нови автомобила. След това продажбите спаднаха, като през една от годините те намаляха до 16 000.

През последните 4 години се наблюдава среден ръст от порядъка на 15% годишно. Автомобилният пазар расте. През тази година се очаква да бъдат продадени 30 000 нови автомобила.
 

- "Мото Пфое" е една от фирмите, които бележат устойчив ръст. Ще продължи ли тази тенденция и през втората половина на 2017 г.?
- От самото си създаване ние сме били винаги една от водещите автомобилни компании в България. Нека не забравяме, че компанията-майка на "Мото Пфое" е от град Хамбург и е със 100-годишна история.

Малко компании дори в световен мащаб могат да се похвалят с такава богата история и силна експертиза.

Практикуваме най-доброто от автомобилния бизнес.

- Какви иновации да очакваме от "Мото Пфое" през следващите месеци и години?
- Преди по-малко от месец направихме първа копка на нов комплекс на "Мото Пфое", който се намира в края на Северната тангента на околовръстното шосе (откъм Ботевградско шосе). Там предстои в рамките на година да открием нов търговско-сервизен обект за нашите клиенти на "Ленд Ровър" и "Волво".

Това е една много сериозна инвестиция, която вече е в ход. В момента проектираме и предстои да изградим и още един търговско-сервизен център в Пловдив. Нашите амбиции са през есента да започнем неговото строителство. 

Както виждате, нашата инвестиционна програма е много сериозна. По тази причина е много важно да имаме едно много стабилно правителство, за да се запази дългосрочно ситуацията в политико-икономически план, което ще спомогне планирането на огромните инвестиции, които правим в България.
 

- Вие сте част от футболното правителство на България в качеството си на вицепрезидент на БФС. Днес заминавате на конгрес на ФИФА в Бахрейн. Какво очаквате от този висок форум?  
- Безспорно ще бъдат обсъдени промени в правилата на играта. От доста време се говори за въвеждане на видеозапис по време на футболните срещи с цел премахване на евентуални съдийски грешки. Това е една от най-сериозните теми, които ще бъдат обсъдени на този висок форум.

От друга гледна точка - в България преди година предприехме много сериозни реформи с въвежданото на Първа професионална лига и разделяне на първенството първа шестица и втора осмица. Това даде своите положителни резултати. Виждаме сериозен интерес и голяма интрига в двубоите.

Виждат се и плодовете от работата на консултанта към съдийската комисия Марк Бата, който е вицепрезидент на съдийската комисия на УЕФА. Съдийските грешки в първенството станаха доста по-малко.

Като цяло може да се каже, че направихме сериозни реформи, които ще доведат до положителни резултати.
 

- Ще се запази ли настоящата формула на футболното първенство и през следващата година?
- Нашата амбиция е да запазим тази формула не само през следващата година, но и след това. Виждаме че мачовете не само от първата шестица, но и от втората осмица
са доста завързани и се радват на голям интерес. 

Надяваме реформите във футбола да доведат и до повишаване на качеството на играта. 

- Много спекулации има по темата за участието на ЦСКА в евротурнирите. Пристигнало ли е писмо по този въпрос от европейската футболна централа?
- Не. Такова писмо няма. С Вас към момента коментираме бъдещи неща. Първо отборът трябва да се класира, а той явно ще се класира за евротурнирите. След това ще се направи запитване до УЕФА и ще очакваме как ще ни отговорят.

- Вие сте футболен ръководител с богат опит. Каква позиция очаквате да заема УЕФА по темата "ЦСКА"?
- Нека не даваме предварително отговори, а да изчакаме първенството да приключи. След това ще видим дали отборът ще се класира. Тогава ще направим съответното запитване и ще видим каква ще е позицията на УЕФА. Когато това се случи ще запознаем широката общественост с решението на УЕФА.

- "Лудогорец" е шампион за шести пореден път. Очаквате ли през следващите години ЦСКА и "Левски" да нарушат хегемонията на отбора от Разград?
- Силно се надявам. "Лудогорец" е един светъл пример в българския футбол. Това, което те направиха като база за подготовка, младежки и юношески отбори, е пример за подражания. Силно се надявам, че техният пример ще бъде последван не само от ЦСКА и "Левски", но и от други клубове. 

Виждате, че когато се работи професионално успехите идват!
 

- Смятате ли, че българският национален отбор ще затвърди добрата си игра от победата срещу Холандия и при гостуването на Беларус на 9 юни в Минск?

- Да, смятам. Нека кажем, че през миналата година открихме в Бояна една от най-модерните футболни бази в Европа. Там се подготвят не само мъжете, но и юношите от националния отбор. На базата постоянно се играят и мачове. Мисля, че феновете са убедени в предстоящите ни успехи в квалификациите.

Разбира се, че е много важно да вземем победа и в Минск срещу Беларус. Стискам палци на момчетата от националния отбор и на треньора Петър Хубчев. Пожелавам успех на тях и на цялото спортно-техническо ръководство. 

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ