10 от общо 38-те авджии от ловешкото с. Голец поискаха прошка от Господ на храмовия празник на местния храм "Св. Архангел Михаил" днес на ранина заради избитите от тях диви животни до момента.
Обредът се състоя в самия храм преди началото на празничната литургия, отслужена от архимандрит Викентий. 10-те майстори на пушечния огън начело с отговорника на днешния лов Станчо Златарски влязоха само с по една свещ в ръка в черквата, преди това те оставиха пушките и кучетата си извън двора на православното светилище. Пред иконата на водача на ангелите и покровител на воините ловджиите обещаха да убиват само за насъщните си нужди. Явно победителят на Сатаната чу молитвата им, защото часове по-късно те осмъртиха глиган и лисица, съобщи д-р Васил Петков.
Тази есен голешките ловджии се прославиха още в деня на откриването на ловния сезон на едър дивеч. 28-годишният им събрат Цанко Катралийски гръмна първи от региона диво прасе - 180-килограмият глиган бе пратен в отвъдните ловни полета за рекордните за Ловешко 63 минути, след като бе даден стартът на великото изтребление. /Гергана Димитрова, БЛИЦ