България има нов национален рекорд за трофей от сръндак. Оценката от 214,9 точки е поставена по време на Световното ловно изложение "В едно с природата", провело се в края на миналата година в Будапеща.

Комисията от Международния съвет по лова и опазване на дивеча (CIC) е оценила трофея, добит през месец май 2020 г. в ДЛС-Тервел, област Добрич. Експертите са дали 214,9 точки, което официално потвърждава, че България има нов национален рекорд, съобщават от Североизточно държавно предприятие.Досегашният рекорден трофей при сръндак е със 191 точки по CIC и е отстрелян през 2014 година в Къпиново /Велико Търново/.

Предварителната оценка у нас за "гигантът от Тервел", както първи го определиха немски журналисти, беше 232,12 точки, докато комисията от CIC му е дала с около 17 по-малко. Това е основно заради намаляване теглото на трофея, вследствие на изсъхване през месеците след отстрела, поясняват запознати.

"Знаехме резултата още по време на изложението, но изчакахме комисията да го обяви официално, защото така е коректно", обясни директорът на ДЛС-Тервел инж. Георги Ботев. Получената оценка е признание за целия екип на стопанството.


Ботев припомня, че ДЛС-Тервел държи и националния рекорд за елен лопатар с оценка от 208,22 т. по системата на CIC и тегло 4,750 кг. Еленът беше отстрелян през 2016 г. от германския ловец Вернер Аустерман.

Хубавато е, че сега новият трофей остава в България, защото е добит от българския ловец Ярослав Дончев, който има над 10-годишен авджийски стаж.