Политици, станали известни със своя неуспех и дълбоко свързани с Иван Костов, организираха активно мероприятие по модел на КГБ срещу промените в Закона за банковата несъстоятелност, известни като поправката „Пеевски“, пише "Монитор".

Депутатът от опозиционната ДПС и издател на „Телеграф медиа“ е един от двигателите на законодателните промени, които имат за цел да ограничат вторичния грабеж на активи, купени с пари на фалираната от Цветан Василев КТБ.

Издаваният от фармацевтичния бос Огнян Донев „Club Z” излезe в петък с материал, в който се прави внушение, че „ефектът“ от законовите промени бил само за 4,7 млн. лв. Данните пък идват от бивши депутати от десницата Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев, обединени в сдружението "Гражданска платформа", които дори „осъдили Финансовото министерство“ за информацията.

Внушението обаче пропуска няколко факта. През септември 2018 г. синдиците на КТБ съобщиха, че само шест месеца след влизането си в сила законът „Пеевски“ може да върне в трезора активи за 240 млн. лв.

От Дирекция "Публични комуникации" в КТБ АД (н) тогава обяснили пред „Монитор“, че сумата от 240 млн. лв. е много възможно да се върне обратно в трезора, тъй като на толкова пари са оценени реалните активи, запорирани в полза на трезора. Цялото това имущество е купено с пари на банката, източени от трезора през схемата за кредитиране на кухи дружества, която Българския Мадоф Цветан Василев е въртял в продължение на над десетилетие.

Оценените на четвърт милиард лева имоти, предприятия и други активи предстои да бъдат изнесени на публични продажби, уточниха още от пресцентъра на КТБ. Това означава, че е възможно сумата, която ще постъпи в трезора след тяхната продажба, да се окаже и по-висока, ако има голям интерес към предлаганите на търг активи.

Според прессъобщение, публикувано на сайта на банката, резултатите, постигнати след влизането в сила на промените в Закона за банковата несъстоятелност, не са никак малки. За половин година, ползвайки новите нормативни опции, синдиците са внесли 226 иска за подновяване на обезпечения по прихващания.

Шестте месеца е и срокът, предвиден в закона, за който синдиците можеха да подновят освободени и изтекли през периода на специалния надзор обезпечения по предоставени от КТБ кредити, независимо от това дали обезпеченията са собственост на учредилите ги лица, или са били прехвърлени.

„Промените в Закона за банковата несъстоятелност имат ефект в дългосрочна перспектива. Един от основните ефекти от тях е това, че преди отмяна на прихващанията срещу много от длъжниците водихме дела, без да имаме реално какво да вземем от тях.

Като развалим прихващанията вече имаме активи, които да вземем в полза на банката“, коментира източник, близък до синдиците на КТБ. В този смисъл промените в закона помогнаха страшно много. Промените в закона имат и непряк ефект, тъй като рефлектират върху другите дела, които водим срещу длъжници, добавя източникът.