Посланикът на Австрия Клаус Фабиян днес посети инспектората към Висшия съдебен съвет, за да се запознае с повече подробности по изнесените разкрития на контролния орган за проверката на Районния съд в Костинброд, където бяха констатирани имотни измами. Чужденецът останал учуден как юристи участват в престъпни схеми, съобщават от ВСС инспектората.

Проверката на инспектората към ВСС разкри престъпна схема за отнемане на имоти в центъра на София от възрастни хора и техни наследници, която беше огласена преди време от главния инспектор Ана Караиванова.
След като се запозна с дейността и правомощията на ИВСС, посланик Фабиян изрази учудването си как е възможно юристи от висок ранг да рискуват и да участват в престъпни схеми, след като имат достойно заплащане като магистрати. Инспектор Петър Михайлов посочи, че участието в корупционни схеми не е само български патент и има много световни примери в това отношение. Той изтъкна, че е въпрос на личен избор и морал на магистратите дали да имат такова поведение. Инспектор Михайлов обясни и, че ИВСС работи по широк спектър от сигнали и не пренебрегва нито един получен в институцията.
Експерт Мариела Митева изтъкна, че работата на ИВСС вече има ефект върху съдии, прокурори и следователи, които знаят, че вече се търси отговорност за качеството на работата им. /БЛИЦ