При старта на 45-то Народно събрание (НС) лидерите на парламентарно представените политически партии говориха от трибуната на НС.

Първа думата взе Десислава Атанасова от ГЕРБ, която се обърна към Слави Трифонов и останалите политически лидери с думите „Време е шоуто да приключи“.

След нея право на глас имаха от ИТН, но тъй като лидерът им е под карантина и се закле у дома, но с гаф, думата взе съпредседателят на ИТН Тошко Йорданов, който заяви, че „няма какво да се лъжем - този парламент едва ли ще изкара 4-годишния си мандат“.


Тошко Йорданов, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Именно неговото изказване подпали мрежата. По негов адрес и това, което той каза, се изписаха доста коментари, но най-колоритните от тях са на журналиста Петьо П. Блъсков, продуцента Виктор Димчев и политолога Огнян Минчев.

„Еее, най-накрая дружината на Слави проговори! 

Тошко сценариста очерта целите на партията. 

Хм, целта по-скоро.

Единствената цел на ИТН, според резача на журналистически крайници, е... промени в изборния кодекс, които да позволят на "сънародниците ни в чужбина да гласуват по пощата".

Мии... за 10 дни пълно мълчание - толкова. Добруването на българския народ и борбата с maFiQta по-нататък“, написа Петьо П. Блъсков.

Виктор Димчев пък сподели следното: „БОЙ за всички вас!

Промяна!

Елементарни сте.

Не го ли знаете?

Това е най-умният от нас.

Трябва да се разпусне държавата и да се приеме нова държава.

Ако се чудите как е изглеждал Марат или Дантон - ето го тяхното местно, балканско, селско копие.

Тошко сценариста ще ни оправи“.



Политологът Огнян Минчев също изрази своето мнение за думите на Йорданов. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил: „Ако от краткото изказване на Тодор Йорданов - представител на пария ИТН - могат да се правят изводи, те биха могли да бъдат следните: 

Първо, ИТН няма намерение да лапа въдицата, пусната от Бойко Борисов за бързо въвеждане на "мажоритарна система". Timeo Danaos et dona ferentes - мисли си Йорданов, макар и не на латински, справедливо подозирайки, че щедрият подарък на Борисов няма да бъде безплатен. 

На "мажоритарната система" ще й дойде времето когато Йорданов няма да вижда "такъв парламент" - разнороден - а стройна кохорта депутати в мнозинство на ИТН. 

Второ, този парламент едва ли ще си завърши мандата - сигурно защото като композиция той не устройва амбициите на ИТН. Оттук - нарастват съмненията относно готовността на ИТН да предложи правителство в този парламент. 

Трето, акцентът в кратката реч на Йорданов бе поставена върху очевидно спешната необходимост да се променят елементи на изборното законодателство и изборната администрация в посока, която би подпомогнала партията и нейния кръг избиратели да постигнат значително по-добри резултати на едни следващи избори. Каквото и да означава "по-добри резултати". 

Мисля, че президентът Радев харесва това - по свои си причини. Депутатът Хаджигенов не харесва това. Премиерът в оставка Бойко Борисов харесва "мажоритарната система" - веднага. Той обича да се шегува с другите, но накрая ще вземе да се пошегува със себе си - "мажоритарната система" е най-прекия път към формулата "всички срещу ГЕРБ". 

Надлъгването започна. Ако демократичният процес се състои - тарикатите трябва да се разотидат с празни ръце, а гражданите - поне с отчасти пълни. 

Гледайте, гледайте си в ръцете!“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!