Предложеният в началото на миналата седмица и по-късно оттеглен от Слави Трифонов проектокабинет Бабикян оценява като изпреварващ ход, който е имал за цел да даде яснота за бъдещите действия на партията победител. В същото време той смята, че де юре не е редно да се представя правителство преди конституирането на новоизбрания парламент, пише bgnes.bg

На въпрос дали от „Изправи се! Мутри вън!“ биха подкрепили нов проектокабинет на ИТН, който не е консултиран с останалите партии на протеста, Бабикян отговоря така:

„Демокрацията до голяма степен е процедура. Тук не става въпрос само до обсъждането на състава. Това е второто или третото по-важност. Основното е какви политики и приоритети се предлагат.

В България много превратно се спекулира, че всеки опит за разговор по тези теми представлява претенция за поемане на част от властта и веднага всеки разговор се приравнява на нивото на депутатското кюфте, което е изключително елементарно и глупаво“, категоричен е той.
Относно разговорите на Мая Манолова и Христо Иванов от „Демократична България“ с ИТН, Бабикян подчерта, че те са неофициални и нямат тежестта на политически преговори.

„Разговори може да водим всеки ден и с вас. Всеки може да води разговори с всеки. Това е нормално в една демокрация. Но преговори свързани с това как ще се осигури мнозинство за определен вид политики в България не са водени. Мястото за тях е Народното събрание. Тези преговори трябва да са под светлината на прожекторите. Българските граждани и медии трябва да са информирани“, каза той.

Според него трябва да се знае кой каква позиция отстоява, за да „може после, когато излезе даден резултат от тези преговори да е ясен периметърът на интереси на българските граждани, който евентуално бива заложен като проект за управление“.

Бабикян не е съгласен с казаното от ИТН по отношение съдебната реформа, която според Тошко Йорданов не може да се случи бързо.
„Аргументът няма да стане бързо не е аргумент за това, че не трябва да се стартира този процес. Този процес предвижда промяната на няколко много тежки закона. Не просто премахването на Иван Гешев, а на структурата на прокуратурата и мястото й в съдебната система“, каза политикът.

Според него това е много по-тежък процес, както и премахването на борисовщината в управлението на държавата.

„Въпросът не е само в премахването на Борисов. Има толкова много работа по този въпрос. Те го наричат чегъртане. Аз също влагам някакъв подобен смисъл, но става дума за реформиране, за конструиране на държавата в някакъв европейски модел, който работи и носи ползи за хората“, заяви Бабикян.

Той е категоричен, че промяната на модела няма да се реши с махането на един човек.

„Съдебната реформа трябва да се стартира. Това е черният дроб на българската държава, който пречиства кръвта. Да оставим черния дроб за някога? Не вярвам“, подчерта Бабикян.

Той вижда ролята на президента Румен Радев като посредник при избягването на криза. Още повече, че нещо подобно вече се е случвало в историята при неговите предшественици.

„Президентът Радев е на висотата на времето и би използвал периода за консултации достатъчно разумно, за да се постигне съгласие, да се пуснат мостове между политическите сили, които настояват да има промяна на модела Борисов, а не просто на личността. С личността приключихме“, заяви Бабикян.