Попълнете търсена ключова дума или фраза

Бакшишът в ресторанта да стане задължителен?

https://blitz.bg/obshtestvo/bakshisht-v-restoranta-da-stane-zadlzhitelen_news715763.html Blitz.bg

Търговецът се глобява за нещо, за което не е виновен, каза Алибегов

София, България 18 Дек. 2019, 22:05 1664 прочита 18 коментара

Бакшишът в заведенията у нас трябва да се легализира. НАП да приеме, че той е 8% и когато се правят проверки, да се дава право на 8% отклонения в оборота. Другият вариант е допълнителните пари към сметката да влязат в касовата бележка, както е на Запад. 

Това предложи в ефира на bTV Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията. Той припомни, че собствениците на ресторанти и барове се глобяват много сериозно за всичко, което е над указаната по касовия апарат наличност.


"Търговецът се глобява за нещо, за което не е виновен", каза Алибегов.

Според ресторантьора най-добрият вариант е бакшишът да се записва на касовата бележка и в менюто да бъде отразен, както е на Запад. А държавата да каже дали ще се облага, или си отива чисто при работника, настоя той. И бе категоричен, че тези пари не трябва да бъдат облагани.

"Сега оставяш бакшиш, ако искаш, а в същото време законът го забранява - сервитьорът нарушава правилата за касовите наличности в момента, в който го получили. А е нелепо през 21-и век сервитьорът да отделя и крие бакшиша, който е получил, че ако дойде данъчен инспектор, да не глоби заведението", гневи се шефът на Асоциацията на заведенията.

Ако НАП приеме, че заради бакшиша може да има фиксирано разминаване в наличностите, ще остане свободата на клиента дали да даде бакшиш, или не. Ако влезе в бележката, той пък става задължителен. 

18 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам