Бизнес партньор от Русия е предложил подслон на децата на Николай и Евгения Баневи. Това стана ясно от думите на адвокат Анадолска по време на разглеждане на мярката за неотклонение на бизнесмена. Той поиска за пореден път да излезе от ареста, пише "Труд".

Според защитата, няма опасност Банев да се укрие, защото не може да остави майка си, жена си и децата си на произвола на съдбата.

Около 200 свидетели ще бъдат разпитани по делото, ще се извършат и множество експертизи, което ще отнеме поне две години.

Самият Банев за пореден път се оплака от условията в килията и заяви, че ще разпространи декларация до медиите. Дали ще остане зад решетките ще стане ясно около 15 часа днес, информира news.bg.

Според защитата съдът може да наложи мярка "домашен арест" и забрана да напуска пределите на страната. Към бизнесмена се прилагало унизително чувство, защото не му се разрешавало да се яви в съдебна зала с костюм и така да изрази уважение към съдебния състав. Николай Банев имал заболявания и възрастови изменения.

В ареста дневно залагали по 20 капани за мишки и на сутринта те били пълни. Банев дори искал да донесе днес един в съда, за да демонстрира условията, които е принуден да понася. Мръсотията е страшна, няма топла вода, подчерта бизнесменът.

Наслушах се на стотици лъжи от страна на прокуратурата, оплака се пред съда още той. Лъжа е и твърдението, че води луксозен живот според него. Нямал страст да обезкостява приватизирани предприятия.

Арестантите, с които дели килията си, не плащали данъци като него. През целия си съзнателен живот се опитвал да гради, надгражда и инвестира. Условията в затвора не можело да окажат превъзпитание върху затворниците. 

Явно ме превъзпитавате да спя с хлебарки, каза още Николай Банев. Не можел да си прави физиотерапията в килията. Условията са ужасяващи, изтъкна той. Според него прокуратурата му оказва репресия. 

Припомняме, по-рано днес той поиска да направи изявление пред медиите, но съдът не му разреши.

На 26 октомври миналата година Николай и Евгения Баневи бяха арестувани на летището в Ница въз основа на европейска заповед за арест, издадена от българските власти.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви, че има двама привлечени за източване на приватизираното дружество "Полимери".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!