Днес, 10.11.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняемия С. Т., на 16 г., за това, че като непълнолетен, но можещ да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, е отнел чужди движими вещи на обща стойност 1480,20 лева от владението на А. З. без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои - престъпление по чл. 194, ал.1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, научихме от пресцентъра на Прокуратурата.

Пострадалата А. З. притежавала лек автомобил, който на 13.09.2020 г. около 20,00 ч. паркирала в кв. „Витоша“, гр. София.


В автомобила тя оставила преносим компютър, собственост на дружеството, в което работи, сив мъжки елек, кабели за зарядно устройство на мобилен телефон и два чипа за отключване на брава, всички вещи на обща стойност 1480,20 лева.

На 14.09.2020 г. около 04,30 ч. обвиняемият С. Т. се намирал в кв. „Витоша“ в близост до автомобила на А. З. Той решил да провери дали колата е отключена, за да вземе намиращи се вътре вещи, които да продаде, тъй като имал нужда от пари. Обвиняемият установил, че една от вратите на колата не е заключена, отворил я и влязъл. От купето на автомобила С. Т. взел гореописаните вещи, като ги поставил в раницата си.

След това С. Т. се отдалечил, а впоследствие се укрил.

На 15.09.2020 г. Д. Т. - баща на обвиняемия, почиствал дома си в гр. София, където живеел заедно със сина си С. Т. Той забелязал раницата на С. Т., отворил я и видял вътре различни вещи – фенери, чукчета, клещи и др., сред които и сив мъжки елек, който обвиняемият бил откраднал от автомобила на А. З.

На 16.09.2020 г. с протокол за доброволно предаване бащата на С. Т. предал на полицейски служители при 04 РУ-СДВР, намиращите се в дома му вещи, оставени там от сина му. На същата дата обвиняемият предал с протокол за доброволно предаване на служителите на 04 РУ-СДВР, останалите вещи за които обяснил, че е откраднал от автомобил в кв. „Витоша“, гр. София.

В хода на разследването по отношение на обвиняемия С. Т. била взета мярка за неотклонение „Надзор на инспектор при детска педагогическа стая“.

Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.