БДЖ изложи потрошена от обстрел с камъни мотриса на Централна гара днес и покани ученици да се запознаят с опраженията. Дружеството предприема кампания заедно с дирекция „Транспортна полиция” към МВР срещу вандалските замервания на влакове с камъни.
Проявата е под наслов „Аз не искам да бъда мишена за хвърлен камък! Помогнете ни да спрем това!".  Учениците от 7-ми и 8-ми клас на 93 СОУ „Гео Милев” са били впечатлени от модерната техника, с която е оборудвана кабината на машиниста в мотрисата "Дезиро" и са порицали своите връстници, които извършват вандалски деяния.
Хвърлянето на камъни по влаковете може да има трагични последствия. При средна скорост на влака 65 км/ч, дори и малко камъче може като куршум да пробие стъклото и да рани човек, предупреждават от БДЖ.
През 2007 г. с камъни са замервани 229 влака и са счупени 245 стъкла, сочи статистиката на дружеството. При тези инциденти са пострадали 9 пътници и 4 служители на железницата.
От началото на 2008 г. до момента 131 влака са замервани с камъни, а счупените стъкла са 163. Пострадали са двама пътници.
Щетите, които „Български държавни железници” ЕАД понасят всяка година от строшени с камъни стъкла на вагони, мотриси и локомотиви, са стотици хиляди левове. Неизмеримо по-важни от парите, обаче, са човешкият живот и здраве, отбелязват инициаторите на кампанията и отправят призив към тийнейджърите, към техните родители и към неволните свидетели на  вандалските действия да помогнат за преодоляването на този проблем.
За сигнализиране при инциденти са открити телефоните на Транспортна полиция - 982 31 77, и „горещите телефони” на „Български държавни железници” ЕАД (932 42 48; 932 42 47 и 932 41 90 – всеки работен ден от 08:00 ч. до 17:00 ч.). /БЛИЦ