Майката на общинския лидер на БСП във Враца Цветелина Дамяновска - Лиляна Върбанова, е осъдена за съставяне на документи с невярно съдържание, установи разследване. Решението е от 8 юли 2019 г., но едва тези дни стана публично достояние, предава BulNews.

Куриозното е, че за същото престъпление присъда от Врачанския районен съд има и дъщерята Цветелина Дамяновска, която бе 2 мандата лидер на Столетницата в областния град.

За капак пък преди две години тогавашната шефка на местното БСП направи и друго провинение - хванаха я да шофират много пияна.

През 2017 г. Лиляна Христова Върбанова е подала до родна банка искане за оборотен кредит в размер от 60 000 лева. До усвояването му обаче не се е стигнало, тъй като служителят на финансовата институция се усъмнил в част от представените документи и подал сигнал в прокуратурата.

По време на разследването безспорно било установено, че възрастната клиентка е идвала в банката със своята дъщеря Цветелина, която е попълвала всички формуляри. Заради фалшивите документи по случая е започнала да работи Софийска градска прокуратура.

По време на делото са представени експертизи, които разкрили, че предоставените удостоверения за липса на задължения и копие от договор към „Микрофонд“ АД са с невярно съдържание.

На това основание Софийски градски съд е постановил осъдителна присъда за Лиляна Върбанова. Поради напредналата възраст на майката на Цветелина Върбанова, липсата на щета и чистото й съдебно минало, наказанието от затвор е било променено на глоба от 1 000 лв.

Така на практика се създава прецедент в България - майка и дъщеря да са осъдени за едно и също престъпление. В този случай особено скандалното е, че и в двата случая е замесен лидер на политическа партия. 

Тепърва тежки отговори трябва да дават от „Позитано“ 20, откъдето през цялото време подкрепяха компрометираната Цветелина Дамяновска, въпреки многото публикации за нейния морал и начин на живот.

Тези дни във врачанската организация предстои да се избере неин наследник и затова е повече от наложително членовете на БСП да гласуват с главата си, а емоциите да оставят за предизборните концерти.