Веганите настояват движението им да бъде признато за религия и така да бъде защитено от закона. Във Великобритания съдът създаде прецедент, че това е начин на живот, воден по "философски убеждения" и последователите му имат своите права.

Британски зоолог ще се бори в съда веганството да стане религия

Нутриционистът Яна Данаилова от Българското вегетарианско общество (БВО) посочи пред Bulgaria ON AIR, че веганството е философия на живот, която изключва експлоатацията на животни. По думите ѝ веганството е крайно вегетарианство.

"Съгласно член 38 от Конституцията, никой не трябва да бъде ограничаван според своите убеждения. Аз по-скоро се храня с растителна храна, но в моето домакинство не съм наложила този стил на хранене.

Първо - нямам това право, второ - в България няма условия за отглеждане на деца веганчета. В детската градина няма веган опция. Моите деца консумират месо", обясни Данаилова.

"Моят избор да се храня така е защитен с доста сериозни генетични тестове. Влизайки в болнично заведение обаче, аз нямам право на избор", подчерта нутриционистът.

Данаилова обяви, че няколко пъти от БВО са изпращали писма до здравното министерство с настояване за гарантиране на опционно меню за децата, посещаващи заведения на държавна издръжка. Отговорът на Министерството на здравеопазването бил, че това хранене не е пълноценно и има риск за здравето на децата.

"Веганството е тренд, който привлича все повече хора в световен мащаб. Секторът на веган продуктите нараства неимоверно в последните години. Има изцяло веган ресторанти и навсякъде веган опции меню.

В България има нарастващо търсене на тези продукти. Нормално е тези хора да имат възможност да живеят спрямо своите вярвания и убеждения. Надявам се нашите апели да бъдат чути", каза още. Яна Данаилова.

По думите ѝ при балансирано хранене няма риск от дефицити на витамини. Но е много важно да се спортува и да се пие достатъчно вода.