"Слушам с половин ухо История.БГ и пламенната реч на един професор от СУ с предци от Македония, че имал втори и трети братовчеди в Скопие. Били сме една нация, изкуствено разсечена на две.

Може и да е прав, че някога сме били една нация - макар че имам основателни съмнения. Само едно се чудя - той дали е питал своите втори-трети братовчеди в Скопие какво мислят по въпроса... българи ли се чувстват. Или това е без значение?!

Този коментар е направен след вчерашното издание на предаването История.бг, което беше на тема за историческото минало, за борбите на за освобождение и настоящите взаимоотношения между държавите. Постът предизвика доста остър спор под публикацията".

Това пише в профила си във Фейсбук Ружа Смилова, преподавател по история на политическите идеи и съвременна политическа теория.

Под публикацията ѝ се разгаря интересен историческо-политически дебат.

Девора Давидкова пише:

Прадядо ми, Никола Мушмов, е бил от Струга. След Освобождението се е наложило майка му да ги прати, него и брат му, в освободената част на отечеството. Понятието македонец не е съществувало още. Определяли са се като българи.

Но днес вече е съвсем друга действителност. Имат си новата нация, държавата и самостоятелното развитие. Не може някой тук да ги нарича българи, нубийци или от Нгоро-нгоро. Докога ще го дъвчем този въпрос.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук