Референдумът в украинските територии ще доведе до ескалация на конфликта и навлизането му в много опасна фаза. Това би означавало анексия на нови украински области.

Разполагането на ядрен чадър над анексираните територии ще е най-безумното нещо, което може да се предприеме. Това би било много опасно решение, коментира бившият зам.-министър на отбраната ген. Атанас Запрянов в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

„Конвенционалоната война на Русия в Украйна сега се наблюдава отстрани от много държави, но евентуална ядрена заплаха няма да остави държавите в света равнодушни. Ограничено използване на ядрено оръжие не предпазва останалите страни. Никой няма да се съгласи да се замърси от ядрените взривове в Украйна, защото ще се засегне съдбата и на света“, предупреди той.

„Провеждането на референдум в окупирана територия няма как да се признае за легитимен. Има причини, за да се бърза и те са свързани с напредването на украинските сили.

Мобилизационната система на Русия е запазена от съветско време. Каква е тази военна заплаха в момента, която налага да се увеличи военният състав на руската армия с 300 000 военният състав, а и да има заплаха с ядрено оръжие?

Очевидно се цели по-широко разгръщане на военните части в анексираните територии и дори завладяването на нови. Очаквам ескалацията да продължи до края на годината“, посочи ген. Атанас Запрянов.

„Трябва да имаме ясна и категорична позиция, че трябва да се даде шанс на мира. Ако не се седне на масата, загубите и от двете страни ще са много големи“, обяви военният експерт.

„НАТО не е въвлечено в тази война. НАТО не желае война с Русия. Такава война може да се предизвика от Русия, ако нанесе удар по територията на страна-членка на Алианса“, каза още ген. Запрянов.