Христо Ангеличин, бивш зам.-министър на външните работи в правителството "Борисов 2", получи оправдателна присъда от Апелативния специализиран наказателен съд по делото за покупка на телефонни централи за 12 български посолства от конкретна фирма и без обществена поръчка за нуждите на Европредседателството.


Случаят е изключително интересен, тъй като първоначално той е осъден от Специализирания съд с двегодишна условна присъда, а прокуратурата дори иска утежняване на присъдата. Такова решение е на практика безпрецедентно, коментират в адвокатските среди. За справка - присъдата от същия съд на Десислава Иванчева, за която наскоро от прокуратурата бяха абсолютно сигурни, че ще бъде потвърдена от Апелативния специализиран наказателен съд.

Решението е на Трети състав на съда, с председател Галя Георгиева. Самата тя е отправила критики към обвинението и Прокуратурата за общо взето несъстоятелните мотиви, с които е обвинен Ангеличин. Стигна се дотам адвокатът на Ангеличин - Даниела Доковска да пледира "несъставомерност", т.е. според нея в обвинението има неща, които отсъстват от Наказателния кодекс.

Първоначално делото е било в Софийски градски съд, но там е прекратено, тъй като в обвинителния акт не става ясно какви задължения е имал Ангеличин и кои от тях не е изпълнил. След това Прокуратурата изчаква да се създаде Специализирания наказателен съд и задействат случая отново, за да не се окаже поредният провал на държавното обвинение. До този момент то е именно такова. Последният шанс на прокуратурата е предстоящо обжалване пред ВКС.

Ангеличин бе зам.-министър на Даниел Митов, който също наскоро бе оправдан в дело. Той наскоро също бе оправдан по дело с обвинение за злоупотреба с доверие - за неправомерно подписване на договор с фирма, която да осигури самолетни билети, хотелско настаняване и застраховки. По същото дело Ангеличин бе осъден на 4 г. затвор, но това решение предстои също да се гледа от Апелативния специализиран наказателен съд.