Не е могло да се направи нещо повече за починалото момиченце. Има хаос в системата, но нека тези две неща не се бъркат. Организационните проблеми са много в здравната система и докато това не се поправи ще има още такива случаи. Това заяви бившият здравен министър (1995-1997) и председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване Мими Виткова в предаването"Плюс-минус" по Нова телевизия.

Припомняме, че 6-годишната Мария, която се бореше за втори път с левкемията, не успя да спечели битката за живота си. Вчера момиченцето е издъхнало в детската онкохематология в Университетската болница "Царица Йоанна" в София.

"Смъртта на дете винаги е трагедия. Изказвам съболезнования към родителите. Подобни случаи имат и политически отенък. Голяма част от решенията са и политически. Лекарската политика е едно от направленията, които трябва да претърпят сериозна реформа. Много производители, които разработват иновативни лекарства за онкоболни са готови да ги изтеглят от българския пазар", каза още д-р. д.м.н. Антон Койчев.

"Трябва да се намери балансирано решение за обществото, що се отнася до лекарства. Вместо да подобрим нещата, ние правим само скандали в здравеопазването", допълни Виткова.

"Родителите трябва да кандидатстват за лечение на дете, кое вече лежи в болница. Това е абсурдно. Здравната система не е пазар", коментира бившият здравен министър.

"Няма разчети на цената на лекарския труд. Хора, които денонощно дежурят и са избрали лекарската професия получават много ниско заплащане", разкри Койчев.

"Надявам се, че смъртта на малката Мими ще доведе до по-добра организация и диалог", завърши д-р. д.м.н. Антон Койчев.