Случаят с 6-годишната Мария, която почина от тежка форма на левкемия в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, влезе и в Народното събрание и стана повод за спор от парламентарната трибуна.

След скандал с фактура за 14 хил. лв. за лечението ѝ, касата реши да одобри плащането.  

Депутатът от „БСП за България“ проф. Георги Михайлов поиска парламентът да започне работа с минута мълчание в памет на малкото момиченце, както и , които да внесат яснота около случая, информира БГНЕС.

„Станахме свидетели на една нелепа смърт на българско дете, със сериозно, но лечимо заболяване. Поради нелепи административни безобразия, то не получи необходимото лечение, което е възможно да територията на страната, а на всичкото отгоре, часове преди смъртта му, на неговите близки беше връчена фактура за 14 хил. лева. Тя задължава близките, поради наличие на дарителска сметка, с която искат да подпомогнат лечението на детето извън страната, за което имат свещено право, да заплатят това лечение в страната“, заяви проф. Михайлов от парламентарната трибуна.

Според него този случай не е първият, защото след създаването на мегаагенцията за медицински надзор много от детските онколози са затруднени да предписват лечение.

От своя страна председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване и председател на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова призова случаят да не бъде използван за политически цели.

„Като лекар и като майка изказвам своите дълбоки съболезнования за загубата на това дете, защото това не се преживява. Това се съпреживява и от лекуващите лекари. За съжаление се случват смърти в България. Има нелечими болести и ние по никакъв начин не можем да използваме политически това тук, от тази трибуна“, заяви д-р Дариткова. 

Тя бе категорична, че ръководената от нея комисия подробно ще проучи дали има някакви административни нарушения или недоразумения в лечението на 6-годишното дете.