Бившият шеф на софийската болница АГ "Шейново" Димитър Драгиев заяви по БНТ, че ще заведе дело за клевета срещу хората, които изнесоха информация за липсващи документи за изоставени бебета, родени в болницата. Няма законово изискване да се водят регистри на т.нар. “деца в риск” в болниците, заяви от своя страна по бТВ настоящият директор на АГ болница “Шейново” Иван Костов по повод скандала. Според него законът трябва да бъде променен.
Директорът на “Шейново” е категоричен, че трябва да бъде законово регламентирано регистрацията на “децата в риск”, т.е. които са изоставяни от техните майки веднага след раждането. Трябва да оставя някаква следа, категоричен е той. Д-р Костов каза още, че след като е сменил предишното ръководство такъв регистър е създаден. 
По БНТ Драгиев днес обяви, че документацията за изоставените бебета се води по същия начин, както е в другите родилни домове. Няма българска болница, която да поддържа подобен архив, каза той. По думите му данните за тази категория деца се пазят в Агенцията за закрила на децата. Той отрече да има нередности и се закани да заведе дело за клевета. Д-р Таня Андреева, която е член на Съвета на директорите на "Шейново", пък обяви, че засега не отправят никакви обвинения, но обясни, че са получили данни само за 17 изоставени през 2007 г. деца, от които за 6 няма информация какво се е случило

До юни 2008 г. болницата се ръководеше от изпълнителния директор и член на СДС-София д-р Димитър Драгиев, когато мнозинството от ГЕРБ в СОС реши да го смени с д-р Иван Костов.
При направената проверка след смяната на болничното ръководство се оказва, че за периода 1 януари 2003 – 8 август 2008 г. в нейния архив не е заведено нито едно от т.нар. "деца в риск”. Пряката отговорност за поддръжката на архива в този период е била на юрисконсулта Йова Петрова и на Валентина Дичкова, която е заемала пост "одитор по качеството". Те не са предоставили поисканата им справка от новото ръководство.

По информация на акушерки в “Шейново” много бебета са осиновявани веднага след раждането им с помощта на педиатри от родилния дом. Според юристи обаче няма закон, който да задължава тези бебета да се регистрират. Затова д-р Иван Костов, който сигнализира за проблема, призова за промяна на нормативната уредба. Когато не ни беше предаден списък с документация колко деца годишно са предавани към социалните служби в „Шейново”, това ни притесни и ние написахме едно писмо до общината като принципал, за да уведомил лично Андрей Иванов, председател на Столичния общински съвет, за този проблем, заяви директорът на здравното заведение. Било е подадено и едно официално писмо до Дирекцията по социално подпомагане, откъдето е било обяснено, че е редно да се пазят документите за предадените бебета за последните пет години. /БЛИЦ


.