Бившият френски посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, който замени София с Уагадугу, столицата на Буркина Фасо, се е заел със съдебна реформа на африканската държава. Това се разбира от публикация в сайта на Министерството на правосъдието, правата на човека и гражданските свободи.

Дьо Кабан, който бе уличен в контакти с наемници на банкера-беглец Цветан Василев, обсъждал реформата на правосъдието в бившата френска колония в Африка.


Бившият френски посланик в София все така има слабост към медиите, дори и в Уагадугу

Миналата седмица Негово Превъзходителство е бил приет и от министъра на сигурността на Буркина Фасо Клемент Савадого, който подготвя своя визита във Франция. Обсъдени били съвместните усилия в борбата с тероризма, охраната на френски компании, които оперират в Буркина Фасо и двустранното сътрудничество.


Дьо Кабан смени сбирките с олигарсите от “Капитал” с аудиенции при племенните вождове на африканската държава

Дори и в Африка Ксавие Лапер дьо Кабан е все така медийно активен. Посланикът дава поредица от интервюто за местни радиостанции. Честите срещи на дьо Кабан с племенни вождове досущ приличат на участията му в сбирките на олигархичния кръг “Капитал” на Иво Прокопиев у нас. Очевидно, че отишлият си преждевременно от България бивш посланик е все така носталгично настроен към провалените опити на български олигарси към овладяването на съдебната система у нас.