Обвинителният акт срещу бившия шеф на "Булгартабак" Христо Лачев за укрити данъци вече е внесен в съда, съобщи градският прокурор Николай Кокинов. Остава делото да бъде разпределено и Лачев да влезе в съдебната зала.
Според прокуратурата Лачев е укрил данъци за 128 000 лева за последните 3 години. Това означава, че той не е декларирал доходи за около 1 милион лева. За укрити данъци в особено големи размери законодателят е предвид между три и осем години лишаване от свобода и конфискация на цялото или част от имуществото.
Кокинов уточни, че ако Лачев плати тези данъци, срещу него ще има по-лека санкция. Наказателният кодекс гласи, че в такъв случай наказанието е до три години затвор и глоба до 1000 лева.
Самият Лачев обаче твърди, че е платил данъците си, а ако се окаже, че дължи още пари на държавата е готов да ги погаси. При това положение затворът може да му се размине, тъй като ще мине в графата на административните наказания.
Бившият тютюнев шеф има и второ обвинение. То е за длъжностно престъпление - присвояване в особено големи размери на 500 000 лева. Прокуратурата твърди, че Лачев е източвал "Българтабак" чрез сключването на неизгодни рекламни договори./ Медиапул