Жесток конфликт се разиграва между съседите, които живеят на ул. „Княз  Александър I Батенберг“ 5 и 7 до Римския стадион в Пловдив. Светлана Варадинова, една от собствениците на жилищата, твърди, че бизнесменът Мирослав Стамов е прокопал тунел под сградата на Главната към другия си имот на ул. „Отец Паисий”, а освен това, за да отмъсти, че срещу него се пишат жалби, е отрязал външната  канализационна тръба, свързана с апартамента на Варадинови. 

Те живеят на петия етаж на кооперацията на ул. „Княз Александър I”,  7. Стамов е собственик на първия и втория етажи, има имот и в сградата на № 5.

Неговите съседи са разтревожени, че заради строителните работи в избите конструкцията на сградите започва да се напуква.

Бизнесмен прокопа тунел под Главната на Пловдив, съседите бесниНовиниИнформация

Позицията на Мирослав Стамов е коренно противоположна. 

„Това са инсинуации. Долу има подземни води, които разрушиха стената и аз, както повелява законът, предприех действия по укрепването на двете съседни сгради. Канализацията не може да върви отвън по калкана. Тя е незаконна, както и мокрите помещения, които Варадинови са изградили над спалните”, заяви бизнесменът. 

Светлана Варадинова споделя, че заради самоуправството на съседа живея в постоянен ужас. 

„Върнах се от чужбина и добре, че видях, че част от външната канализационна тръба липсва. Не ми се мисли какво щеше да стане, ако бях пуснала вода”, разказа собственичката на жилището, цитирана от „Марица”. Наложило се е да извика алпинисти, които да вържат тръбата.

Бизнесмен прокопа тунел под Главната на Пловдив, съседите бесниНовиниИнформация

Конфликтът  между  бизнесмена и съседите е започнал отдавна. „Чух безумно чукане в избените помещения, в резултат на които бяха избити прозорци, което е недопустимо по  утвърдения план. Носещата стена беше разбита.  В избите работеха с бормашини и ударни чукове – беше като при земетресение”, описва Светлана Варадинова.

Съседите  са подали жалби до  районната администрация на „Централен”  , а след това до пловдивската прокуратура и полицията.

„По сигнала на гражданите  направихме проверка на място с участието на представител на Археологическия музей. Установено е, че в подземното пространство са извършени изкопни работи и се излива стоманобетонна конструкция. Има старинен зид, за който трябва да се произнесат археолозите и Министерството на културата”, обясни Георги Стаменов, кмет на район „Централен”.

От района е издаден констативен акт, а след това – и заповед за спиране на строителните работи. 

„Заповедта не ми е връчена. Утре отивам в кметството да я получа. На общото събрание на живеещите на № 5  беше взето решение за отводняване на избените помещения. Съседите ми дадоха мандат.  Предприех действия, като наех хидролог. Инженер – конструктор даде предписание как да укрепим стените. Уведомил съм общината и съм представил становище на конструктора с молба да дойде комисия и да се произнесе”, разказа Стамов. Тази вечер отново е свикано общо събрание. 

„Съседите ги е страх от Мирослав Стамов, той е неуправляем – каквото иска, това прави”, не отстъпва Светлана Варадинова. Тя подозира, че заможният й съсед  иска да я принуди да продаде на безценица нейния имот и той да си го купи. 

Сградите на Главната са включени в групов паметник на културата и подлежат на контрол и съгласуване с Министерството на културата.