"Бях подложен на рекет от страна на кмета Иванчева. Тя искаше да платя 20 евро на квадратен метър, за да може проектите ми в "Младост" да вървят гладко. Не мога да кажа дали СРС-тата са автентични, защото още се разглеждат, но мога да потвърдя, че посредникът ми е обяснил нещата по същия начин." Това каза бизнесменът Александър Ваклин в студиото на "Тази сутрин" по bTV няколко дни след като изплуваха нови скандални документи от бръмбарите, уличаващи бившата кметица на "Младост" в корупция. 

Припомняме, че преди броени дни Иванчева пробва финт в съда, но я попариха! Шамарът на Ваклин пък я закова.

"Търсих посредника с цел да осъществя контакт. Исках да зная каква е причината 1 година преписката ми да е хвърлена в битието. Имам четири уговорени срещи, на които тя не пожела да дойде. Само веднъж се видяхме. Тя знаеше много добре с кого се среща. Аз не отивам сам до общината. Тя е предварително подготвена от посредника" , разказва Ваклин.

Той твърди, че му е било обяснено, че кметицата е изнервена и трябва да действа бързо.

"Казаха ми, че тя няма да говори конкретно за пари. Тя потвърди в разговора, но никога не е искала директно пари. Трябваше да отида в общината и да предам нещата там. От разговора с Иванчева трябваше да ми стане ясно, че проектът ще стартира. Разговорът беше много нелеп. Тя ме попита няколко пъти как се казвам, което показва лошо възпитание и самозабрава. С тази среща бях поставен в много неудобно положение", допълни още бизнесменът. 

Ваклин обясни, че посредникът го е завел в общината, където е трябвало да занесе парите. 

Той е бил инструктиран от властите как да действа по време на тази среща и да крие микрофона си докато преговаря Десислава Иванчева. 

"Разговорът протече на един самозабравил се език, който опитва да унижи човекът отсреща", разкри още Ваклин. 

"След изслушването на всички СРС-та, те ще излязат в медиите и обществото ще види всичко. Посредникът поиска 15-20% хонорар от цялата сума. В началото поискаха много голяма сума, накрая стигнахме до 500 хиляди евро", сподели още той.

Бизнесменът обясни и цитата на Иванчева от изтеклото СРС, в който казва: "За Ваклин 3 по 75!"

"Три вноски по 75 хиляди евро за първата вноска по проекта. Първо трябваше да имам разрешение за строеж, а след това разрешение за ползване. На срещата носех 70 хиляди белязани пари. Петко Дюлгеров се отказа от идването си в общината и ме сложиха в една стая с човек, който отговарял за финансовата сигурност, каквато длъжност със сигурност няма. Оставиха ме да чакам два часа пред кабинета на Иванчева. След това ме вкараха в заседателната зала на кабинета. Около половин час разговаряше само той с мен, за да се увери, че съм добронамерен", допълни Ваклин.

Той постоянно бе прекъсван от водещия Хекимян, особено в моментите, когато младият бизнесмен обясняваше как е бил изнудван и защо е решил да се обърне към властите за съдействие срещу рекета и корупцията. На констатацията на Хекимян, че сега станало така, че Иванчева е в ареста е проектите на Ваклин тръгнали, безнесменът го затапи с въпрос: А вие искате да си бях платил, че да получа разрешенията?