Министерство на земеделието призова за повече българска продукция на щандовете в магазините. Търговските обекти трябва да обособят площи само за продукти на местни производители. Така те ще имат достъп до хранителните вериги в условията на икономически затруднения.

Проектът е бил изпратен до всички заинтересовани страни, но разговорите не са довели до резултат, съобщиха по-рано днес от министерството. Очаква се задължението на търговците да бъде въведено с постановление на кабинета и да остане в сила до края на тази година.

„Министерството на земеделието се опитва с административни методи да се намесва в пазарни структури. Оттам искат да ограничат достъпа на чуждестранни стоки до българския потребител“. Това заяви председателят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

„Един от най-болезнените въпроси беше осигуряването на „зелени коридори“. Сега ние искаме да ограничим движението първо на европейски стоки, а след това и на такива от други страни вероятно, и достъпа им до пазара, като казваме на виригите магазини как и колко да запълват щандовете си. Това е недопустимо“, каза още той.

По думите му българските продукти биха имали прекрасен прием в тези магазини, ако отговорят на всички стандарти. „За да застане една стока на щанд в тези вериги, тя трябва да има баркод, информация за калории, за елергенти и др. Ако иска Министерството на земеделието да бъде полезно – нека насочи усилията си натам, където може да въздейства админстративна“, категоричен бе Симеонов.

В отговор на думите му Петя Василева от Българска асоциация биопродукти заяви: „С това изказване съм меко казано обидена, защото по този начин казвате, че българските стоки не отговарят на изискванията, а това не е така“. И допълни: „Ние сме сертифицирани и то биологично, т.е. има много повече изисквания за този вид храна от тази, която в момента се продава на пазара“.

„Изискванията на големите вериги са непосилни за нас. Ние искаме подкрепа, за да стане възможно да изпълним всички изисквания, които веригите имат към нас“, каза още Василева.