Под заглавие "Не бяхме агресори" агенция "Френс Прес" посвети материал на българите, участвали в потушаването на Пражката пролет преди 50 години. Прага ще отбележи годишнината с протестна демонстрация и две изложби.
 
Петдесет години след като са участвали в сразяването на Пражката пролет под командването на Москва бивши български военни заявяват пред Франс Прес, че не съжаляват и че просто са изпълнявали задълженията си. 80-годишният полковник от запаса Любчо Банов твърди, че решението е било политическо и казва, че българи никога не са стреляли по чехи или цивилни.
 
Пенчо Вълков, служил под командването на Банов, си спомня, че не е искал да го пращат да защитава цивилното и военното летище Ружине в Прага, и че не е изстрелял нито един куршум. Според Господин Чонков, който по онова време е бил командир на взвод, пропагандата е била опияняваща и военните са били убедени, че не се борят срещу обикновени хора, а срещу хора, които са искали да откъснат Чехословакия от социалистическата общност.
 
За утре в 20 часа българско време е планирана демонстрация пред руското посолство в Прага по повод 50-ата годишнина от нахлуването на съветските войски и потушаването на Пражката пролет. В чешката столица ще има и две изложби, показващи снимки и кадри на професионалисти и аматьори, снимали през първите няколко седмици на инвазията.
 
Една изложбите е на фотографа Йозеф Куделка, който по време на пражката пролет е бил на 20 години и с риск за живота си е заснел шокиращи кадри: “Не беше важно дали си комунист или не, дали си интелектуалец или работник. Важното беше, че бяхме всички ние срещу тях. Затова и мисля, че всички архивни снимки, особено мойте, са важни, защото показват, че действахме като една нация. Разбира се, че беше трагедия, но в същото време станаха и чудеса. Едно от най-големите за мен беше, че както се случва при важни събития и другаде, хората успяха да се променят коренно за една нощ“.
 
По случай кръглата годишнина Куделка има изложби и в Полша, Белгия, Италия, Китай и Русия, като фактът, че има изложба в Русия кара фотографът да се усмихне: „Постигнах това, което смятах за невъзможно, и с което съм много горд - успях да върна руските танкове обратно в Москва“.