Българин контролира мостовете на Ню Йорк. Инженер Божидар Янев е трудно постижим световен капацитет и във фотографията. Става неволен очевидец от съвсем близо на атентатите от 11 септември. И вместо да бяга, снима. Той отговаря за мостовете на Ню Йорк и ги познава по-добре от създателите им, предава Нова телевизия.

Той може да спре движението по Бруклинския мост, ако прецени, че минаването е опасно. Ръководи отдела за контрол на мостовете в Ню Йорк от създаването му и отговаря за сигурността на 800 съоръжения, поддържани от Общината.

"Аз се чувствам като собственик на тези мостове", казва инж. Божидар Янев. „11 септември е неизличим от съзнанието. Трудно разбрахме какво точно се случва. Минахме през една градация от констатации. Първо се мислеше, че е случайна катастрофа. Тогава осъзнах, че поне южната кула ще рухне след минути. Гледах с очите на специалист ”, разказа в ефира на „Събуди се” инж. Божидар Янев. Той говори и за трагедията в Генуа. „Мостът „Моранди” е вантов. Такъв виадукт от предварително напрегнат бетон не се прави. Ако ми бяха възложили да поддържам този мост, бих отказал”, допълни Янев.