118 незаконни дарители за предизборната кампания на Барак Обама в САЩ, които очевидно нямат американско гражданство разкрива разследване на сайта "Нюзмакс" съвместно с частна компания, ръководена от бивш служител на ЦРУ.
В списъка има и лице, посочило адрес в София и името "Стамен С.", дарил общо 170 долара.   Според разследването няма данни той да има американско гражданство. "Някои от тези дарители работят за чуждестранни правителства", отбелязва сайтът.  Други са заявили ясно, че са граждани на Камерун, Нигерия, Пакистан, Канада и други държави. Преглед на около 3400 други дарители е разкрил и стотици, които не са посочили номер на социална осигуровка или американски адрес.

Повечето американски граждани получават номер на социална осигуровка при раждане или до влизане в детската градина. Според федералния закон само американски граждани и постоянно пребиваващи могат да даряват средства на федерални политически кампании.

Незаконно е предизборните кампании съзнателно да приемат пари от чуждестранни дарители.  Разследването на "Нюзмакс" включва само дарители, чиито имена са оповестени от щаба на Обама и са достъпни за разглеждане чрез сайта на федералната избирателна комисия.  Повечето предполагаеми незаконни дарители са посочили очевидни чуждестранни адреси при извършването на даренията, но от щаба на Обама нямат система за отсяването им.

От кампанията на Обама твърдят, че това са американци, живеещи в чужбина, но това няма как да се знае със сигурност, защото щабът на кандидата на демократите не изисква доказателство за гражданство от дарители от други страни.  /БЛИЦ