Близо 47 млн. лева са похарчили българите за PCR тестове за коронавирус за периода от началото на април до края на август. През този период у нас са направени 409 013 такива изследвания, като едва около 5% от тях са платени от Здравната каса, пише "Монитор".

За „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19“ НЗОК е платила 19 324 теста, сочи информацията на сайта на Здравната каса. Останалите тестове са платени от джоба на българите. При средна цена от 120 лева в лабораториите в страната излиза, че сме похарчили колосалната сума от 46 762 680 лв.

Поетите от Здравната каса изследвания от април до 31 август са били на стойност 1 159 440 лв. За едно тестване тя превежда по 60 лева на лабораториите.

Забелязва се увеличение на платените от НЗОК PCR-и през юли и август. Тогава те са били съответно по 7402 и 7245 теста.

Справката сочи, че за целия период от 1 април до 31 юли касата е заплатила около 12 000 изследвания. За август пък най-много одобрени за изплащане има за София-град - 6754, а най-малко в Хасково - 41.

"Според мен увеличението на платените от Здравната каса тестове може да се дължи единствено на по-големия брой предписани от тези, които имат право да правят това по НЗОК. А това са служителите от РЗИ.

Като се има предвид, че от началото на пандемията до момента вече са направени над половин милион PCR-и, представете си колко от тях са по НЗОК. Това е капка в морето", коментира пред "Монитор" пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той подкрепи идеята общопрактикуващите лекари да могат да издават направления и да тестват за коронавирус, но това да става само по определени критерии.

"Не бива да се прави под път и над път, защото тестването на безсимптомен човек не е ефективно", каза той. Д-р Симидчиев изрази надежда, че съвсем скоро на пазара ще се появят и новите антигенни тестове, които дават същата информация като PCR-ите. Благодарение на тях обаче резултатът ще е готов за 10 минути.

"Те приличат на имунологичните тестове, използва се същият материал както при PCR. Изследва се за вируса, а не за имунната реакция към него", уточни д-р Симидчиев.