За разлика от повечето европейци, българите плащат от джоба си PCR тестовете, когато са по желание. В Германия, Франция, Великобритания, Испания и Холандия разходите са за сметка на здравните осигуровки. Румъния заплаща пробите на своите граждани срещу показване на резервация за почивка, пише "Труд".

В България, семействата, резервирали почивки в южната ни съседка, плащат между 300 и 500 лв. само за тестове. Не са малко хората, които заради скъпите проби се отказват от ваканции в Гърция. В частни и държавни лаборатории PCR изследването струва между 100 и 120 лв.

Поръчките с ускорен срок на резултата стигат до 200 лв. Лабораториите спряха извършването на PCR анализ за SARS-CoV-2 по метода на пуловете след като стана ясно, че пробите, обработени по този начин не се признават от гръцките власти. Средно с около 2000 на ден се увеличиха PCR тестовете, от 14 юли заради изискването на Гърция за влизане в страната с отрицателен резултат от изследването.

Румъния пусна безплатни тестове за тези, които ще почиват в Гърция. Пробите се плащат от държавата и се правят срещу представяне на валидна резервация. В частни клиники в Букурещ PCR тестът по желание струва от 90 до 115 лв.

В Турция проба за коронавирус се плаща 110 лири, или около 30 лева. Туроператори разказаха, че съветват клиентите си да си направят тест в курортите където почиват 3-4 дни преди да си тръгнат обратно за България.

Във всички големи хотели има пунктове, където се вземат секрети за PCR. Причината сънародниците ни да си правят тестове в Турция е по-ниската цена. От РЗИ изискват отрицателен резултат от всички пристигащи от Турция, а онези които не са си направили тест, трябва да останат за 14 дни под карантина.

В Гърция цената на тестовете по желание за коронавирус започва от 120 евро и може да достигне до 300 евро. Времето за излизане на резултатите в обществения и частния сектор зависи от обема на пробите, получени от всяка лаборатория. В най-добрия случай резултатът може да излезе за 5-6 часа, като не е изключено да надвишава 7 часа.

На Промахон продължава избирателното тестване на туристи, независимо че те носят отрицателни тестове за коронавирус. И заради подозренията, че може да се правят фалшификации, гърците отново станаха иноватори, сега искат от туристите да представят и касовите бележки за направените тестове.

„Ако ще и клизма да ни правят на границата, пак ще пътуваме за Бяло море, харесва ни повече от нашето, по-близко е, отношението на хотелиерите е добро към нас, казва благоевградско семейство, наредило се на опашката за влизане в Гърция.

Въпреки това потокът от българи към Гърция е драстично спаднал след като въведоха изискванията и за отрицателни тестове. Секнеха еднодневните пътувания за плаж, границата минават само нашенци, които имат резервации за пет или 7 дни почивка.

От 1 август у нас

Цената на пробата влиза в клиничната пътека

От 1 август стойността на PCR теста ще влиза в цената на клиничната пътека, която от 680 лв. бе увеличена на 1200 лв. В момента болниците плащат консумативите и транспорта на тестовете от различни градове на страната.

Болниците във Великотърновска област три пъти седмично изпращат проби в специализирана лаборатория в Плевен. PCR тестовете за Covid-19, които се правят по желание в лабораториите във Велико Търново, струват 100 лв. Такава е и цената в Благоевград.
От 14 юли във вирусологичната лаборатория на Университетската болница в Стара Загора се предлага платена диагностика с PCR тест по желание. Цената е 110 лева.

В Европа се плаща от здравните осигуровки 

В Германия здравните власти са определили цена от 59 евро за PCR тест. Разходите са от личните здравни осигуровки на пациентите.
Във Франция е определена цена от 54 евро като 70% се поемат от солидарната здравна каса, а 30% от допълнителното здравно застраховане. Общините пращат покани на регистрираните жители да си направят тест безплатно.

Във Великобритания, Испания, Холандия тестовете са за сметка на здравните застраховки.
'Регулирани цени от местното правителство в Палма де Майорка за PCR тест са 100-160 евро, но частни лаборатории предлагат изследване и по 80-90 евро.

Заради ръста на заразени от последните дни във Варна, лични лекари заявиха, че очакват да им се разреши директно да назначават PCR-тестове на свои пациенти, при които има изявени индикации за COVID-19. Общо 4 лаборатории във Варна правят PCR тестове за коронавирус.

Три от тях са частни - Лаборекспрес, Лина и Сити лаб. До 5 души цената варира от 130 до 150 лв., като при положителен резултат участниците в пула трябва да се изследват индивидуално.

Частните лаборатории правят превод на резултата на английски, ако клиентът предварително обяви такова желание. Резултатите излизат за срок от 24 до 36 часа. Цените за индивидуален PCR-тест са от 95 до 120 лв. Тестове прави и лабораторията на УМБАЛ „Св. Марина”, но тя обслужва само насочени от РЗИ пациенти и изследва проби от цяла Североизточна България.

Датчаните си вадят корона-паспорт

В Дания вече е възможно да получите корона-паспорт, за да се придвижвате свободно между държавите. Паспортът за местните може да бъде изтеглен и отпечатан от sundhed.dk, а условието е PCR-тестът да бъде направен до 7 дни по-рано. Паспортите за коронавирус видяха бял свят в началото на юни месец след като паднаха карантините по границите.

Общо 17 тестови центъра в цялата страна ще продължат да работят до края на 2021 г. В летните месеци извънредните лаборатории са на открито, но с настъпването на зимата властите ще ги преместят в закрити пространства.
Отделно, в много аптеки вече се предлагат и тестове на място за антитела. Последните струват 299 крони или около 78 лева.