Два рекорда поставихме днес - денят е с най-високи температури и най-силно потребление на електрическа енергия.

Най-високата температура беше измерена в Сандански 41 градуса. В София термометрите отчетоха 36 градуса. От Електроенергийния системен оператор съобщиха, че днес регистрират рекорд - потребили сме 5075 мегаватчаса, предава бТВ.

Тайната падна: Ето колко пари ще ви изгори климатика в най-горещата седмица

На този ден преди пет години е последният най-голям енергиен товар - 5044 мегаватчаса. В най-топлите дни във веригите за бяла техника се продават до 7 пъти повече климатици и 10 пъти повече вентилатори.

Ако сте взели вече решение, че ще си купите климатик, трябва да имате предвид големината на помещението, типа климатична система, дали е енергоспестяваща и нивото на шума и разбира се - сумата. 

Най-важна за мен е цената, доста горещо в е момента и набързо трябва да купя климатик. Бюджет не съм определял, но грубо е 1000 лв.“, обясни Константин Василев.

В един от магазините за бяла техника продажбите на климатици в последните седмици скачат до 7 пъти, а на вентилатори – до 10.

Предпочитан е лизингът и дългата гаранция. „Клиентите се интересуват първо от цента, второ е класът на самия климатик – дали е енергоспестяващ, дали ще е само за охлаждане“, каза Методи Савов от отдел "Дребна и бяла техника". 

Най-евтиният продукт далеч не е избор, казват от бранша. Най-скъпият климатик е около 3000 лв. а най-предпочитаният около 1000.

„Една вентилаторна печка, която наричат духалка, консумира 2 киловата, един модерен инвенторен климатик – 0,7 киловата, близо 3 пъти по-малко ток, а освен това и охлажда лятото“, обясни Йордан Вакъвчиев, управител на магазин за техника Съвременните модели климатици са с допълнителни йонизатори и пречистват въздуха, а други се управляват чрез мобилни приложения.