За 11 поредна година Фондация „Българска памет“ ще организира честването по случай 6 май Деня на храбростта в Ново село, Македония. Тази година за пръв път то ще бъде почетено от президентите на двете страни, заяви пред БГНЕС д-р Милен Врабевски, учредител и председател на Фондация „Българска памет“.
 
Тя развива активно трансграничното сътрудничество между България и Република Македония. Част от инициативите й са свързани с насърчаването на младите хора в региона, общите проекти с ученици – възможността да се събират, да бъдат заедно и да живеят в разбирателство.
 
Фондация „Българска памет“ отделя голямо внимание на съвместните чествания. Мемориалът в Ново село е възстановен изцяло със средства на д-р Врабевски и се намира в перфектно състояние. Две седмици преди големия празник подготовката за него вече тече с пълна пара. „Успях да се видя с гвардейците и да огледаме мястото, където на 6 май ще се състои историческата среща на двамата президенти на Република Македония и България Георге Иванов и Румен Радев“, заяви известният филантроп.
 
„Много съм горд, че за пръв път ще бъда удостоен с честта да се направи среща на толкова високо равнище. Всяка година тук идват македонски политици и представители на македонската църква, а сега нивото се качи – внимание му отделят не само представителите на великите сили чрез своите военни аташета, а и двамата държавни глави и техните кабинети“, каза д-р Врабевски.
 
Заедно с грижата за паметта той финансира щедро редица благотворителни инициативи в региона. Последната от тях е свързана с ремонта на отделението по рентгенология в болницата на град Струмица. „Видях една проблемна зона в отделението по рентгенология в местната болница и финансирах неговия ремонт. Той ще завърши във вторник“, сподели д-р Врабевски, Той продължава да финансира и проекти с училищата в град Струмица. По негова инициатива учениците там пишат есе на тема „Моят герой от 11 Македонска дивизия“.
 
„Те правят това за втора поредна година. Миналата година писаха какво знаят за нея, а сега трябва да изберат любимия си герой, който биха взели за пример. Много рядко се случва деца от Македония да пишат по тази тема, но сега имаше ентусиазъм, а и наградният фонд много помага в случая“, заяви д-р Врабевски. Миналата година наградите са били таблети, които са раздадени лично от струмишкия владика Наум. Тази година д-р Врабевски обещава не по-малко интересни призове. Очаква се те да бъдат раздадени на 6 май.
 
„Има огромен интерес. 6 май в Ново село се превърна в масов празник с огромно значение за региона, а защо не и за нашите две държави. Тези хора, които идват с желание да участват активно в започната тук традиция на заедност“, каза известният филантроп. Според него нашите два народа трябва да се научат да живеят в мир и любов.
 
„Нашата обща история трябва да бъде повод за гордост, а не за насаждане на страхове и омраза. Чрез инициативите, които осъществявам тук, чрез личния си пример, отговорност и инвестиции, ние от Фондация „Българска памет“ показваме на практика как трябва да се гради сътрудничеството между нашите народи“, заяви д-р Врабевски.