Австрия е на първо място в Европейския съюз по т.нар. индекс на щастието. Това показват данните на Евростат. Челната тройка се допълва от Полша и Румъния.

На дъното на класацията пък се нарежда България. България е единствената страна от 27-те членки на ЕС, която влезе с общ резултат под шест (по десетобалната система) за цялостно удовлетворение от живота през 2022 г.

Всяка година Евростат, официалната статистическа агенция на блока, измерва доколко извадка от населението във всяка държава членка е щастлива с живота си. Скала варира от нула - абсолютно недоволство, до десет, което означава, че нещата не могат да вървят по-добре.

Австрия печели класацията с 7,9 пункта. Не за първи път алпийската страна оглавява тази статистика. Близко до нея се нареждат Румъния и Полша, две доста по-бедни нации. Това е ясен показател за това, че повече пари не означава непременно повече щастие.

Фактори като възраст, ниво на образование, семейно и финансово положение биха могли да бъдат по-показателни за цялостното удовлетворение в сравнение с богатството. Данните на Евростат показват, че в повечето страни членки хората на възраст между 16 и 29 години показват по-висока удовлетвореност от живота в сравнение с тези на възраст над 65 години.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук