Добра новина за днешния военен парад на Гергьовден идва от годишно проучване на Стокхолмския институт за мира (СИПРИ), което показва, че България е седма по скок на военните разходи за изминалата 2018-та година. За отбрана сме похарличи $1,096 млрд.

СИПРИ отбелязва, че няколко страни от Централна и Източна Европа направиха значително увеличение на военните си разходи през 2018 г.

Разходите на Полша нараснаха с 8,9% през миналата година до $11,6 млрд., докато харчовете на Украйна за отбрана се увеличиха с 21% до $4,8 млрд. За сравнение разходите на България, Латвия, Литва и Румъния също нараснаха между 18% и 24% през 2018 година.

„Увеличението на парите за отбрана в Централна и Източна Европа се дължи до голяма степен на нарастващото схващане за заплаха от страна на Русия“, каза Питер Веземан, старши изследовател в СИПРИ. Той не пропусна да отбележи факта, че военните разходи на Кремъл са паднали през последните две години.

Руските военни разходи са шести по големина в света през 2018 г. със своите $61,4 млрд., но те са с 3,5% по-малко в сравнение с 2017 г.

България е заделила най-малко 4,5 млрд. лв. за модернизация на авиацията, флота и сухопътните си сили през следващите години.
Междувременно България ще изпрати делегация в САЩ, която да преговаря за придобиването на нов тип боен самолет за Българската армия.

Делегацията тръгва към САЩ след Гергьовден, на 7 май, вторник. Делегацията на страната ни ще се води от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов. С него оттатък океана заминават още командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков и специалисти от ВВС, както и представители на министерствата на финансите и на икономиката.

"Указанията са много ясни - да се придържаме към цената, фиксирана от парламента, без това да намалява способностите на самолетите, които трябва да закупим", това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. По думите му делегацията ще бъде натоварена със задачата да повдигне темата за това новите ни изтребители на стойност 1,8 млрд. лв. да бъдат изплащани на вноски. Министърът посочи, че ще бъде оптимално плащането да се направи на няколко равни вноски, "за да не ни затрудни наведнъж", пише "Марица".

Освен за бойната авиация България задели 820 млн. лв. без ДДС (984 млн. лв. с ДДС) за закупуването на два модулни многофункционални патрулни кораба за Военноморските сили (ВМС). Корабите трябва да бъдат придобити – първият до края на 2023, а вторият – до края на 2024 г.

За реализацията на инвестиционен проект „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб“ за ВМС е заложено изискване целият процес на строителство на поне един от корабите, да бъде извършен на територията на България.

По отношение на инвестиционен проект „Придобиване на нов тип боен самолет“ правителството на ГЕРБ и Патриотите е заложило изискване за индустриалното сътрудничество не по-малко от 10% от стойността на проекта.

Междувременно финландската компания Patria заяви намерение да участва в процедурата за държавна поръчка на 150 бойни машини за нуждите на Българските пехотни войски, която е част от генералния проект за модернизацията на армията.

Бронираната модулна машина Patria AMV 8x8 е със съвременен модулен дизайн и структура, позволяващи рентабилно адаптиране към различните нужди на армията с най-широк кръг от варианти на машината, включващ бойна машина за пехотата, бронетранспортьор, машина за командния щаб, линейка, ремонтно-евакуационна машина, минохвъргачка и др.

Фирмата планира да прехвърли серийното производство на местни дружества, но не само в частта окомплектоване или осъществяването на довършителни операции. Досега Patria е осъществила подобен трансфер на технологии и ноу-хау на местни компании в четири държави.

Освен във Финландия компанията работи и в Швеция, Норвегия, Естония, Полша, Обединените арабски емирства и Южна Африка. В Patria работят 2,800 професионалисти. Собствеността на Patria е разпределена между финландската държава (50.1%) и Norwegian Kongsberg Defense& Aerospace AS (49.9%).