Ралица Венциславова е на 37 години, майка на малко момиченце. Живее в Парма от 18 години, работи в козметичен салон. Ето какво сподели тя пред нас за ежедневието на хората там, след  като станя ясно, че Италия е сред най-засегнатите страни от коронавируса (COVID-19). 

"Аз съм майка, жена, приятел, колега, човек... и ме е страх. Не можете да си представите какво е да гледате и усещате страха на хората. Коронавирусът ще мине и ще го забравим, както всяка друга сензация, но страхът в очите на хората трудно се забравя", разказа тя пред bTV.

Италия е третата държава в света след Китай и Южна Корея с най-много заразени. Много от районите взеха мерки, за да се помъчат да задържат разпространяването на вируса. Училища, музеи, кина, театри затвориха врати.

Шествия и мироприятия, дори и ежедневните служби в църквите са отменени. Кафенета и заведения са затворени от 18:00 до 6:00. Градският транспорт и влаковете са със закъснение, защото се провежда дезинфекция всеки ден. Навсякъде са изложени диспенсъри с дезинфектанти, маски (които всъщност не предпазват - б.р.) и ръкавици.

В общините на "червената зона" е забранено влизането и излизането. "Италия се раздели на две", разказва Ралица: в южната част на държавата забраняват влизането и всеки преминал от северната част на Италия трябва да съобщи на местните власти кога е преминал рисковата зона и да се подложи на карантинен период от 14 дни.

Не знам колко е психоза и колко е реалната опасност. Знам само, че хората ги е страх", допълва тя. Информацията, която има, е, че 80% от заразените имат симптоми на обикновен грип и го изкарват на крак, 15% имат полмонит, 4% стигат до интензивно отделение.

Директорът на Института по инфекциозни заболявания "Лазаро Спаланцани" заяви, че жертвите са умрели "със" корона вирус а не "от" същия. Всички са имали вече диагностицирани сериозни заболявания.

"Това са фактите до днес. Моето мнение? Мисля, че паниката е пресилена. Хранителните магазини са празни. Народът се презапасява сякаш ще идва краят на света. Не може да се харчат 700 евро за хранителни запаси. В козметичния салон, където работя, 70% от запазените часове бяха отменени до края на другата седмица.

Съветват ни да избягваме многолюдни места, но това не означава, че трябва да се барикадираме в собствените си кутийки и да спрем да живеем. Мисля, че е правилно ограничаването на движението в рисковите зони. Колкото по-малко са транзитите, толкова по-малък е рискът за разпространяването на вируса...", коментира българката.