Във външен план ни притеснява, че заболеваемостта от коронавирус в няколко държави продължава да се развива. Затова е много вероятно Националният щаб да допълни списъка на рисковите страни, като освен Китай и Италия, там бъдат добавени Иран и Южна Корея. 

Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в Хасково.

Броят на засегнатите от вируса в тези страни расте много бързо. Това ще доведе до допълнително натоварване на медицинските ни екипи по границата с Турция, защото броят на пътуващите от Иран с камиони и друг транспорт, които минават през ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово не е малък, обясни доц. Кунчев.

Той прогнозира, че до края на седмицата ще бъдат налични термокамерите, които ще бъдат монтирани на гранични пунктове.

Главният държавен здравен инспектор обаче направи уговорката, че на големите ГКПП-та тяхното действие ще бъде ограничено, те ще бъдат неефективни и затова по-скоро ще продължи да се работи с досегашните безконтактни термометри.

Засега няма нужда от разполагане на медици по граничните ни пунктове с Гърция, отговори на въпрос на журналисти доц. Кунчев.

Във вътрешен план е притеснително съвпадението с повишаването на заболеваемостта от грип и неговия подщам от Б-групата, който макар че няма да достигне високи стойности на заболеваемост, все пак създава проблеми, посочи още доц. Кунчев.

Той даде пример със затворени училища в Пловдив, София - област и цялата Бургаска област, където вероятно също ще се вземе решение за грипна ваканция при достигнатите стойности 250 на 10 000 души при 90 на 10 000 за цялата страна миналата седмица.

Доц. Кунчев обърна внимание и на обстоятелството, че грипът в съчетание с десетките завръщащи се от рискови държави в България дава поводи за загриженост у всеки с някакви симптоми, тъй като клиничните картини на грипа и на COVID 19 са близки.

По-рано днес той инспектира работата на медицинските екипи на ГКПП Капитан Андреево, които дават 24-часови дежурства 7 дни в седмицата.

Искахме да сме сигурни, че контролът е организиран по начин, който осигурява удобен и бърз пропускателен режим при обработката на пътникопотока, поясни той.

След това доц. Кунчев взе участие и в заседанието на Областния кризисен щаб във връзка с COVID 19 в областната администрация в Хасково.