На 26 нарасна броят на жертвите на новия коронавирус от Китай. Около 850 са регистрираните болни. Световната здравна организация обяви, че заплахата не е глобална, а засяга основно Китай. Местните власти ограничиха пътуванията в десет града.

Да попаднеш в плен в огнището на заразата и да се окажеш изолиран от света, без възможност да си тръгнеш - това преживява нашата сънародничка Преслава Пешкова. 

25-годишната Преслава Пешкова е студентка в университета в Щутгарт. Без да подозира, се оказва в огнището на смъртоносния коронавирус - китайския град Ухан. Тя е там в рамките на университетски обмен.

"Преди два дни, може би през нощта, получих съобщение от мои приятели китайци, че градът ще бъде блокиран. Обадих се на немското посолство, тъй като съм с двойно гражданство, за да попитам дали е вярно - аз също исках да напусна града. Те не можаха да ми кажат. Нямахме информация", казва Преслава пред БНТ.

Вчера сутринта обаче телефонът на Преслава звъни - потвърдено е, че в Ухан е спряно движението на автомобили, автобуси, метро, влакове, самолети. Затворени са и магистралите.

Мегаполисът с размерите на Лондон, който "роди" и даде името на страшния вирус-убиец

"Трябваше да се върна в Германия след два месеца, но родителите ми решиха да пътувам по-рано. Два часа, след като си смених билета, ми съобщиха, че градът ще бъде затворен. Това означаваше, че имам около три-четири часа да си стегна багажа", казва студентката. 

Заради противоречивата информация за ситуацията, Преслава и нейни колеги решават, че е по-разумно и безопасно да останат в общежитието за чуждестранни студенти в Ухан. То е изолирано от останалата част на града, а университетските власти се грижат за всичко необходимо.

"Утре започва китайската Нова година и мои приятели ми казаха, че много места ще са затворени - магазини, заведения, предварително се запасих с вода и храна. Имам в стаята може би за около седмица и не ми се налага да излизам", обяснява Преслава.

Градът е пуст заради празниците, но по улиците рядко се виждат и местни. Празен е и кампусът, където се намира Преслава - там са само чуждестранните студенти, които не могат да се върнат вкъщи.

"Не бих казала, че хората са много притеснени. Виждат се хора, които носят маски - може 90% от хората. Но няма паника", разказва студентката.

По думите на Преслава, китайците са мили хора и винаги са готови да се притекат на помощ. Така ще преодолеят и това препятствие.