Българката Мая Петрова се сблъска с ужаса, който изживяха посетителите на Мумбай по време на координираните терористични атаки, съобщава "Новинар". Работещата в Париж като IT специалист и консултант на БНП Париба бе сред чужденците, които се опитваха да напуснат многомилионния индийски мегаполис, след като се оказаха в епицентъра на кървавата баня. Българката пристига с група свои колеги на 17 ноември, за да проведат 12-дневно обучение на индийски софтуерни спецове от "Инфосис”.
Събитията обаче не им позволяват да изпълнят програмата си докрай. „Вечеряхме до късно с моите френски колеги в хотела, в който бяхме отседнали – „Лейла Кемпински”, в северната част на града”, разказа Мая. "Когато се качихме в стаите си около 1 часа през нощта местно време, узнахме от телевизионни канали за случващото се. За нас новината дойде като шок, защото друг французин от екипа ни - Кристиян Ламбер, бе избрал да се настани именно в „Тадж Махал” по време на престоя ни”. Мая и останалите от екипа успяват да се свържат с него чрез мобилния му телефон буквално в минутите след нападението.

Той им разказва как терористите нахлули в ресторанта на хотела, докато гостите му спокойно вечеряли. Нападателите открили мигновено безразборна стрелба. Там паднали и първите убити. Французинът и част от оцелелите посетители са изтикани от служителите по сигурността на „Тадж Махал” в подземията на хотела, когато се свързват с него. Връзката прекъсва и едва 15 часа по-късно тя и останалите IT специалисти от БНП Париба отново установяват за кратко контакт с Кристиян, който някак си оцелява в адската нощ на атаката. Заради шока разказът му звучал несвързано и трудно разбираемо, така че те не можали да научат подробностите.

Българката прекарва напрегнато първите часове на кризата със заложниците - от съседните улици се чуват престрелки, пребиваващите в хотела са в паника. На сутринта е уведомена, че полетът й до Париж с „Еър Франс” е отменен, защото екипажът на самолета също е отседнал предната вечер в „Тадж Махал”, като съдбата му е неизвестна. Персоналът на „Лейла Кемпински” настойчиво моли гостите си да не напускат сградата на хотела. Мая обаче трябва да отиде по спешност до болницата „Хиранандани” и е транспортирана до там с бус и гардове, осигурени от хотела й.
„Улиците бяха учудващо спокойни в северната част на града, откъдето мина маршрутът ни”, споделя българката. - В южната част на многомилионния град обаче е имало множество отцепени улици и по телевизиите излъчваха засиленото присъствие на военни части, които се опитваха да овладеят положението”. Когато се добира до болницата, тя забелязва, че има допълнителни охранителни постове на всеки от етажите на сградата. Това вероятно се дължало на факта, че терористите вече били атакували болницата „Кама”. Мая споделя, че първото й пътуване до Индия очевидно ще остане запечатано в съзнанието й не по начина, по който се е надявала. /БЛИЦ