Косовското правителство заедно с германско-австрийския контингент от КФОР тайно е закопало през юли миналата година няколкостотин трупа на сърби на сметището в околностите на Призрен, Косово, в местността Хайдучка чесма, пише сръбският вестник “Курир”.
Това са били жертви на трафик на органи, които са били изкопани от северната част на Албания и прехвърлени в Косово с цел да се покрият доказателствата за тези чудовищни престъпления, разкри надежден източник на “Курир” от кръговете, свързани със службите за сигурност.
Цялата акция за преместването на труповете е била маскирана под медийния шум и масовите протести на албанците поради пристигането на две цистерни с опасни химикали от Иран. Цистерните са влезли от Македония през граничния пункт “Генерал Янкович” и уж 70 тона от товара е трябвало да бъдат унищожени в Трепча. Начело на няколкоседмичните протести на албанците беше лично Байрам Реджепи, кмет на южната част на Косовска Митровица и бивш премиер на Косово.
Според източниците на “Курир” по това време от Албания в околностите на Призрен с два ТИР-а с българска регистрация са били прехвърлени телата на сърби и други неалбанци, които са умрели в добилата известност като Жълтата къща сграда, в която са им били извадени жизнено важни органи. Хората, минавали покрай камионите, чувствали силна смрад като от разлагащи се трупове. Германският и австрийският контингент от КФОР охранявали сметището в местността Хайдучка чесма и с мотива, че се унищожават опасни вещества от цистерните, за които жужеше цяло Косово, достъпът на населението е бил забранен.
С операцията по прехвърлянето на телата на убитите в Жълтата къща са унищожени голяма част от доказателствата от Албания, която по този начин се опитва да си измие ръцете за едно от най-страшните престъпления, станали на нейна територия, констатира източник на ”Курир”.
Абди Алия, кмет на община Гора, каза за “Курир”, че откъм Албания през граничния пункт “Връбница” в Гора в местността Жур, са пристигнали всъщност две цистерни, а не два ТИР-а. “Това беше горе-долу по същото време, когато бяха и протестите в южната част на Митровица заради същите цистерни. Получих уверения, че и тези цистерни са от Иран, но минали по друг път, през Албания. На някои места от тях течеше и се чувстваше остра неприятна миризма. Имаше предположения за съдържанието им, но не бих се впускал в това”, каза Алия. Шофьорите на цистерните се опитали да продължат към Призрен, но местните хора им попречили и те тръгнали към Гора, където останали два дни. “Искаха да изхвърлят съдържанието си на едно голямо сметище в община Драгаш, при Хайдучка чесма, но не успяха. Организирахме протести – горанците и албанците заедно и цистерните, съпроводени от полицията и охрана от КФОР, тръгнаха към Призрен. След това изчезнаха и не знаем какво е станало след това с тях”, казва още Алия.
Бруно Векарич, говорител на сръбската специална прокуратура за военните престъпления, каза, че тази прокуратура няма информация, която да потвърди тезата за прехвърляне на трупове от Северна Албания в околностите на Призрен. “Местата в Северна Албания, за които ние знаем, не са пипани. Може би става дума за други места, но нямаме нещо подобно в делото, което се води при нас”, каза Векарич. /БЛИЦ