Новият ловен сезон у нас са открива днес. По данни на Съюза на ловците и риболовците в България, близо 160 хиляди души в България имат право на лов, като 130 хиляди от тях заверяват ловните си билети всяка година, предаде БНР.

По традиция ловът в България стартира втората събота на месец август. Първият ловен излет е за пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.

Тръпката е навсякъде с efbet.com

Групово ловуване на мигриращ дивеч се извършва само през деня - час преди изгрев и час след залеза на слънцето - се посочва в заповедта на директора на агенцията по горите.

Задължително е да се спазват установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет.

За трета поредна година, за разлика от  колегите си в другите европейски държави, българските ловци,  ще могат да ловуват гургулица, като дневната норма за отстрел е до 8 бр. По искане на Европейската комисия от тази година започна и провеждането на мониторинг на този вид.

Ще се засили контролът срещу използването на забранени средства и методи за ловуване,

Освен това по време на излетите ловците трябва да  спазват и установените норми за ограничаване разпространението на африканска чума  , в т. ч. мерките за биосигурност и оповестяване за открити трупове на диви свине, пише още в заповедта.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук