Попълнете търсена ключова дума или фраза

Българските тамплиери приеха македонски рицари (СНИМКИ)

https://blitz.bg/obshtestvo/blgarskite-tamplieri-priekha-makedonski-ritsari-snimki_news621468.html Blitz.bg София, България 20 Авг. 2018, 09:04 1269 прочита 0 коментара
Българските тамплиери честваха 10-та годишнина от признаването на Велик Приорат България за пълноправен член на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим. За знаковия си юбилей избраха Шумен, градът между двете първи столици Плиска и Велики Преслав. 120 Дами и Рицари от цялата страна шестваха със знамена край меча на Хан Аспарух в мемориалния комплекс „Създатели на българската държава” навръх 18 август и проведоха своя ритуален Събор, съобщава „Труд“.
 

Точно за два часа от 19 до 21 часа мястото под най-голямата за Балканите мозайка-триптих под открито небе, посветена на руните, глаголицата и кирилицата, се превърна в съборна зала за тамплиерите. Тържествената церемония стартира с отдаване почит на тамплиерски флагове, меч и „Отче наш”. Ритуалът се превърна в атракция за шуменци и гостите на града. Той бе отворен за всички, които искат да се докоснат до рицарското тайнството, да чуят ежегодната Голяма Тамплиерска Благословия, но под едно условие – да останат до финала на святото място, след като вече е прозвучала молитвата „Отче наш”.
 
„В рамките на 10 г. Великият Приорат България нарасна до 500 души Рицари и Дами. Освен тях има подготвителна степен – Постуланти, които за година, две, три стажуват и взаимно се доказват”, разказа преди тържествената церемония Великият Приор Негово Превъзходителство ген.м-р /о.р./ акад.Румен Ралчев. Българският приорат е най-големият в Европа и втори в света след този в САЩ, където членуват 2 000 души. Но не броят на членовете е съществен, а „работата, за да се обединят усилията на християни, които искат да дадат малко време и средства за утвърждаване на християнската идея като цяло”, категоричен е акад. Ралчев. По думите му, невероятно е чувството, когато се обърнеш назад и осъзнаеш, че в една малка България има толкова достойни поддръжници на благородната идея и то много устойчиви за създаване на жизнена структура.
 
Разказва, че често ги търсят хора, надъхани от филми и романи. „Мислят, че цял ден се дуелираме с мечове, чертаем планове за нов кръстоносен поход… Дебело подчертавам, че основните цели на Ордена на рицарите тамплиери е единение между християнските църкви”. Много важно е и прехвърлянето на мостове към други вероизповедния, както и непрекъснатото подпомагане на християни в беда. Българските тамплиери са и горди създатели на Великите Приорати в Русия и Украйна, а на ритуалния си Събор в събота приеха в своите редици петима македонци – трима заслужили степен Рицар и двама Постуланти. Така българите ще поставят основите на тамплиерството и в Македония. „На 15 септември ще бъдем в Скопие ище приемем още по-голяма група кандидати”, разказа акад. Ралчев.
 
Прогнозира, че до 2 г. македонците също ще имат свой Велик Приорат. Архитектът Антон Кайтази бе един от тримата новопостветени Рицари и призна, че е голяма чест, но и отговорност да бъдат малките чеда на Велик Приорат България, ще се учат от неговите братя и сестри. „Имаме желание да постигнем това, което българите са постигнали. Започваме и се надяваме да сме достойни, а един ден, като станем голям приорат, българските тамплиери да се гордеят с нас. Ще работим заедно за целите на Ордена на Тамплиерите в света”, обеща Кайтази.
 
Македонците има какво да научат от българските тамплиери. Само шуменската организация „Цар Симеон I Велики”, която е с по-малко от 2 г. история, за година е направила 3 000 евро лични дарения за лечение на нуждаещи се и за стипендии на студенти, казва командерът й проф. Иван Цонев.

Тамплиерите не спират да помагат на хора в беда – наводнените в кв. „Аспарухово” и пострадалите от ж.п. катастрофата в Хитрино са част от примерите. По линия на здравните каси в Австрия и Германия ежегодно у нас се разпределя един ТИР с медицинска апаратура, обзавеждане и консумативи за болници. До сега помощта е била за здравни заведения в Разград, Кърджали, Стара Загора, Пазарджик, Елин Пелин и София. Стипендии за деца таланти се отпускат чрез два конкурса – за рисунка „Рицарят в мен” и за есе или стихотворение „Рицарска постъпка”.
 
По 10 000 ученици се надпреварват с творби всяка година. 42 книги са издадени от тамплиерите у нас и сред тях са шедьоврите „Българи светци” и „Царството на славяните”. Още две ще видят бял свят до края на юбилейната година. 2018-та е знаменателна за тамплиерите. Влизат в ново начало точно в годината на Луната, а българският тамплиерски юбилей съвпада с навършване на 900-та годишнина от създаването на Ордена. Това припомни топастроложката Светлана Тилкова-Алена, която е сред достойните Дами на Ордена у нас.
  

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам