Известният терапевт и заслужил треньор по борба Иван Гарабитов е създал много европейски, световни и олимпийски шампиони като Живко Вангелов, Валентин Гецов, Васил Ботев, Рангел Геровски и др. Той е популярен и като “Българския гуру в отслабването” заради неговата уникална методика, благодарение на която много личности от родния шоубизнес успяха да се отърват от излишните килограми. В своите центрове в София и Пловдив, Гарабитов и екипът му предлагат комплексна методика за отслабване, възстановяване и подмладяване на организма. Негов духовен учител е Шри Чинмой, който заради хуманитарната си дейност е ценен и уважаван от личности като Далай Лама, Нелсън Мандела и Майка Тереза.

Ето какво разкрива г-н Гарабитов в интервю за "Труд".

– Г-н Гарабитов, успявате ли да останете спокоен?

– Да, аз въобще никога не съм се притеснявал от каквато и да е ситуация, защото човек със силна имунна система се чувства защитен. С методиката, с която работим, се постига здрав дух в здраво тяло. Знам, че Учителя Дънов е предрекъл още преди 90 години, че ще дойде време по градовете да се ходи с маски.

Петър Дънов е казвал също, че навсякъде по света на хората морето ще е до челото, а на българите ще е до коленете, което звучи успокоително за нас. Скоро слушах кмета на Велико Търново, който каза, че в техния град бият камбаните по 33 пъти на ден, което действа унищожително на тези вредни вируси. В Русия това е практика още когато е имало чума, а те са много напред в това отношение и знаят, че пандемията по-бързо ще премине по този начин.

– Доказано ли е, че това помага?
– Да, там работят поне 40 института в тези направления. В Русия са правени изследвания и за ролята на молитвата и медитацията и се установява, че след тези практики има пълна промяна на състоянието на клетките и кръвта. Те буквално се трансформират и функционират с нови вибрации и честоти. Ние с д-р Стоилов също сме правили замервания на аурата и енергийното поле след един час медитации и установихме, че ако аурата е с назъбена форма, след това се възстановява напълно и дори се увеличава.

– А тази паника и стресът как се отразяват на имунната система?
– Като има притеснения и паника намалява жизнената енергия, а когато тя намалее, намалява енергийното поле, което ни защитава. Появяват се стрес, депресия, безсъние, паник атаки – човек има чувството че ще умре и не може да диша спокойно. При такива случаи дихателните упражнения са много подходящи, особено ако докато ги изпълняват хората си повтарят “Ом” – най-висшата мантра на Вселената.

При паник атаки е по-трудно да произнасяш бавно “ом”, затова да си го казват бързо няколко пъти. Това са новите заболявания на века, но стресът е номер едно, а е доказано, че хора с отпаднала имунна система най-лесно могат да си нарушат психиката.

– А каква е най-силната рецепта за засилване на имунитета срещу всякакви вируси?
– Най-силният антиоксидант срещу тези вируси е комбинацията от чесън, мед, ябълков оцет и джинджифил, каквато има в сироп “Дар” от Гарабитов. Той се допълва много добре с дървесния палмов сок “Мадал Бал”, който вече се изнася в над 110 държави. Нищо не може да издържи на такава комбинация, а още по-силно става, ако добавим и 10-15 капки прополис. В нашия център даваме от тези сиропи на хората, а като допълнително стимулираме енергийната защита и няма начин да няма възстановяване на имунната система.

– Кои заболявания лекувате най-успешно във вашия център?
– Помогнали сме на много хора с проблеми с кръвната захар и ендокринната система, с бронхиални и астматични проблеми, както и в опорно-двигателния апарат. Над 45 000 души са минали през центровете ни в София и Пловдив. Поддържаме контакти и с акад. Даскалова от ВМА. На прегледи при нас идват и деца на по 7-8 години, които са на инсулин по три-четири пъти на ден и с изкривен гръбначен стълб от тези тежки чанти и раници, които носят. Това променя работата на целия организъм и от там идват и други проблеми.

– Известният музикант Иво Папазов-Ибряма не крие, че дължи оздравяването си на вас. Как по-точно му помогнахте?
– Един ден ми се обади кметът на Калофер – Румен Стоянов, с който се познаваме от много години и ми каза: “Имам голямо желание да поканя Иво Папазов, но знам, че е болен, има ли възможност да му се помогне?”. Аз му отговорих, че ще направим всичко възможно. Иво беше направо отчаян от живота и ми вика:

“Моята е свършила, даже съм изхвърлил кларинета. Нищо не мога да направя сам и няма как да отида на концерт, а досега без да спирам съм свирил – за какво ми е такъв живот!”

Това го казва човек, който е обявяван седем пъти за най-добър музикант. Казах му: “Не се притеснявай, поне още 30 години ще радваш хората”, а след това към 1-2 часа му правих процедури с нашите апарати за матрично-ритъмна терапия, с които помагаме на хора с тежки проблеми на гърба и краката, а той: „ Абе, нищо няма да ми помогне!”. Аз го уверих, че сега, даже ще стане и ще дойде да ме изпрати, а след терапията му казах: “Хайде, стани и ходи”, както едно време Исус е казал на Лазар.

Ибряма ми вика: “Как ще стана, аз не мога да седя, а ти искаш да стана?” Три пъти му го повторих и накрая той се изправи и слезе сам от кушетката, после направи две-три крачки и наистина дойде да ме изпрати. Разцелува ме и ми каза, че от днес-нататък вече ще живее и след три дена отиде и свири в ресторант в Калофер.

– Благодарение на вашата методика, освен Армен Назарян, при вас са отслабнали и Ваня Костова, Ани Салич, Станка Златева… Кои от популярните ви клиенти постигнаха най-бързи и трайни резултати?
– Армен, сега за кратко време отново прави пречистване при мен и с двата сиропа за 10 дена свали 10 кила. Ваня Костова отслабна вече към 45-50 кг. и не е качила след това, докато за Станка Златева ми казаха, че е понапълняла и сигурно трябва пак да направи пречистване. С Ани Салич също се чуваме често и тя задържа килограмите си. Иво Николов от 187 стигна до 110 кг., а днес е под 90. А футболистът Стивън Петков, който стана голмайстор в Португалия, в началото беше 115 кг. и свали 18 кг при мен, а сега е вече е 85.

– Кои физически упражнения са най-подходящи в домашни условия в създалата се ситуация?
– Изследвано е, че само 30 минути медитация и релаксация на ден се равняват на 15 дена почивка в хубав курорт. Много хора дишат главно през устата, а от там влизат много бактерии.

Най-полезно е дълбокото дишане през носа, при което при вдишване първо изпълваш корема с въздух, после гърдите и изправяш раменете. При издишване първо прибираш корема после отпускаш гърдите и раменете.

Хубаво е дихателни упражнения да се правят на терасата, или при отворен прозорец. Може да се започне с упражнения още сутрин в леглото. Първо вдигаме дясната ръка нагоре към тавана и докато вдишваме дълбоко я изтегляме нагоре, сякаш се качваме по въже, а на издишване я сваляме надолу към тялото. След това правим същото дълбоко дишане и с лява ръка.

– Вие лично, какъв режим спазвате, за да сте толкова активен и в отлична форма?
– Сутрин си правя дихателни и физически упражнения, пия сиропите с топла, преварена вода и преди лягане правя същото и благодаря на Господ, и така нямам проблеми. Хубаво е всеки ден да благодарим, че сме по-добре от вчера и дори да не допускаме мисъл, че може да има нещо, което да не се възстановява в организма ни. Повтаряй си – аз съм здрав, доволен и щастлив. Няма по-силно оръжие от силата на мисълта и затова всеки ден може да си казваме – Благодаря ти Боже, че днес съм по-добре от вчера. Ако 100 пъти си кажеш -днес съм по-добре от вчера и няма от какво да се плашиш. Може да си казваш също – Бог е любов, колкото може по-често, дори да си го пееш като песен, защото Бог не познава болести и любовта не познава болести. Всяка сутрин, аз пея по 30 минути и след това направо навлизам в други измерения.

– Постите влияят ли добре в тази ситуация и кои са българските супер храни?
– Една от най-хубавите храни, които мога специално да препоръчам е българският лимец. Сутрин се измива 1 чаена чаша от него и се накисва до другата сутрин в буркан с вода, но вместо с капачка, се покрива с тензух. На другия ден се смесва с малко орехи и 1 лъжица мед. Това е отлична закуска, която дава енергия и сила за организма. Великденските пости също помагат за пречистването, а в комбинация с нашите сиропи, дават много добър резултат.

– Наистина ли ракията и горещата вода също помагат срещу вирусите?
– За ракията съм чул от леля Ванга, че вечер може да се пие по 25 грама, но не съм запознат, за топлата вода обаче знам, че помага. Най-хубаво е сутрин да се изпиват една, или две чаши топла вода, 30 минути преди хранене. В тях може да се изстиска лимон, или да се добави 1 лъжичка ябълков оцет. Друг вариант е на всяко ядене, ако нямат проблеми със стомаха, хората да изяждат по 1-2 скилидки чесън.

– Изворната, или минералната вода препоръчвате?
– Най-хубава е преварената изворна вода, защото тя е 200 пъти по-полезна от минералната. При главоболие на повече от 200 човека съм дал да пият три-четири чаши гореща вода и от тях над 100 ми се обадиха, че има фантастичен ефект и им е минало.

При проблеми със стомаха също помага топлата, преварена изворна вода – от 37 до 55 градуса. Много добър ефект срещу всички вируси и рани, както и за стомаха имат и сребърната и розова вода.

Дестилираната вода също може да лекува, но тя трябва да се пие само временно за пречистване на организма – най-добре за около 10 дена. Хората искат да са здрави, но как може да сме здрави и щастливи, ако нямаме любов в себе си, ядем лоши храни, имаме мрачни мисли и гледаме постоянно телевизия. Аз, има ли негативни неща по телевизията, и го изключвам.

– Според вас, кои са най-страшните вируси?
– Болестите са създадени за осъзнаване, но по-страшните вируси от корона са алчността, злобата, завистта и страхът. Всеки мисли как да стане богат, от къде да открадне, но никой не е занесъл нещо на другия свят. Шри Чинмой казваше – може тази вечер да легнем милионери, а да се събудим като най-големите бедняци.

Вижте какво стана сега и в Кипър -имам познати, които загубиха по 50 млн. евро, след тази криза. Един духовен учител от Индия ми разказа следната легенда: “Едно време, като стигнал до Индия, Александър Македонски поискал да влезне в един ашрам. От там излязал един духовен учител и му казал -Тук не се влиза с шлем и меч.

Вие сте дошли да завлаявате територии и да убивате невинни хора, но мога да ви кажа само едно, като видите злато над главата си, да знаете, че това ви е края и няма да стигнете до Александрополис! На връщане, Александър наистина заболява от малария и на моменти изпада в безсъзнание, а когато накрая спрели и опънали златен чадър над главата му, той го погледнал и казал – Защо ми трябваха тези богатства, като не мога да си купя дори един ден живот!

След което издъхнал.” Сега, за какво са им тези милиарди и милиони, като не могат даже да ги преброят, на човек е достатъчно и с малко да живее. Материалното е временно и ако не се придържаме към духовното, ние сме обречени.