Българско семейство, живеещо в Хамбург, търси помощ от институциите у нас след като 7-месечното им бебе било отнето вчера от Германската агенция за закрила на детето.

Причината - след катастрофа детето имало кръвоизлив в главата. Наложила се животоспасяваща операция.

Докторът открил и по-стар хематом и се усъмнил, че детето е претърпяло инцидент в семейството, информира БНТ.

Държавната агенция за закрила на детето, министерствата на външните работи и на правосъдието, както и посолството ни в Берлин извършват спешна проверка по случая.

Семейството емигрира в Германия преди година. Там станали и родители. След 11 години чакане за рожба - Катерина се появила на бял свят, за да зарадва Мирена и Георги. Обратът в живота им обаче настъпва скоро - на 20 декември семейството претърпява катастрофа в Унгария.

"Пострада най-много дъщеря ни - Катерина. След катастрофата дойде бърза помощ. Настаниха ни в болницата в Кечкемет. Прегледаха само мен. Детето не го прегледаха, въпреки нашето настояване, защото тя плачеше през цялото време", разказва майката Мирена Славова.

Веднага след като се върнали в Хамбург, отишли отново в болница. Прегледът продължил 5 часа. Малката Катерина имала кръвоизлив в главата. Наложила се животоспасяваща операция. Докторът открил и по-стар хематом. Не бил от катастрофата.

"Докторите след тази операция са информирали социалните служби, че има евентуално насилие вкъщи", добавя Мирена. 

Последвали разпити.

"При първия разпит казаха, че не намират нищо нередно и затова поискаха моето съгласие да отнесат случая до агенция за закрила на детето", казва още Мирена. 

Убедена, че няма какво да крие - майката се съгласила. Проверката продължила. Рентген, компютърна томография и ядрено-магнитен резонас били достатъчни за решението на Агенцията за закрила на детето в Германия:

"Излязоха със заключението, че с детето е злоупотребявано по точно определен начин - хванато е подмишниците и е разтръскана главата силно поне 10 пъти", казва още майката на Катерина. 

Родителите - отричат. Разпореждането на агенцията: да се отнеме незабавно детето. Това се случило вчера.

"Накараха ме да й приготвя любимите нейни неща - играчки и подобни. Донесоха ми я. Казаха ми, че имам право само на една целувка с нея, без да я докосвам, защото било опасно и от тогава не съм я виждала", посочи жената. 

"Първо се свързахме с немски адвокат - веднага се заема със случая. За него не бил първи", заяви Георги Славов, баща на момиченцето. 
 
Седеммесечното момиче вече е в приемно семейство в Германия. В родния на майката град Кубрат - близките й недоумяват - защо се е стигнало до отнемане на детето от семейството.

"Изключено е нито да е било тръскано, да е удряно, да е паднало", категоричен е Милен Христов.

"Сестра ми е много любвеобвилна. Аз не вярвам някоя майка да може да причини нещо такова на собственото си дете, нито пък баща", казва Абелита Христова, сестра на майката Мирена.

Лекарят от германската болница, който е оперирал Катерина, днес не вдигаше телефона си.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ